Nole tretjič v karieri številka 1 svetovnega tenisa

ATP 16. Nov 201413:43 > 13:43
Novak Djoković je tretjič v svoji karieri postal številka 1 v svetovnem tenisu ob koncu koledarskega leta, potem ko je v polfinalu zaključnega mastersa sezone v Londonu odpravil presenetljivega Japonca Keia Nišikorija. V nedeljo se bo 27-letni srbski teniški zvezdnik za zmago na Areni O2 pomeril proti staremu rivalu Rogerju Federerju, toda Švicar mu naziva najboljšega na svetu ne more več odvzeti … Fedex je v London prišel s 1310 točkami zaostanka za Djokovićem, zato je Noletu za uspeh zadoščala že uvrstitev v polfinale, kar mu je uspelo brez težav, potem ko je dobil vse tri obračuna v svoji skupini. Za Srba je bila polfinalna zmaga proti Nišikoriju sicer že 14. zapored na ikonični areni v Londonu, danes pa lahko postane šele tretji igralec v zgodovini, ki bi zaključni masters sezone dobil trikrat zapored. To je nazadnje uspelo Ivanu Lendlu, ki je bil prvak tega turnirja trikrat zapored med leti 1985 in 1987. Ali bo Djokoviću uspelo, lahko izveste nocoj na Sport Klubu, saj bomo finalni obračun med klasičnima nasprotnikoma v živo prenašali ob 19:00 na kanalu SK 2!


Djoković že nestrpno čaka zadnjo tekmo sezone, saj po zaključnem mastersu sezone sledi skorajda dvomesečni premor. “Seveda je turnir v Londonu eden največjih na svetu. Že to je zame dovolj velika motivacija, da v finalu dam vse od sebe,” je Nole v soboto odgovarjal na vprašanja novinarjev, če bo sploh motiviran za finalni obračun, potem ko je že potrdil status številke 1. Nole je postal šele sedmi igralec v zgodovini, ki je trikrat osvojil laskavi naziv, to mu seveda neizmerno godi: “Biti številka 1 je največ, kar lahko dosežeš vtem, športu. Sploh danes je to izjemno težko doseči, saj je tenis postal tako konkurenčen šport, pa tudi zelo fizične narave, sploh v zadnjih desetih letih. Tenisač mora biti konstanten pri svojih rezultatih, predvsem pa zdrav,” je razlagal 27-letnik.
Nole pravi, da je tako dober tenisač postal tudi zaradi Rogerja Federerja in Novaka Djokovića, ki sta v zadnjem desetletju kraljevala v teniški karavani: “Zaradi neverjetnih uspehov teh dveh igralcev moraš biti neverjeno dober, da si lahko številka 1. Osvojiti moraš vsaj dva velika turnirja četverice na sezono. Prav zato sem na svoj dosežek še toliko bolj ponosen.” Nole pravi, da je za svoje uspehe hvaležen predvsem najbližjim. Njihovo podporo bo v nedeljo zvečer še kako potreboval, saj bo nasprotnik stari rival Roger Federer, s katerim se je srečal v treh od zadnjih štirih finalov zaključnega mastersa in v zmagah vodi z 2:1 …

Author: Luka Svetina, Foto: Getty Images