SK 2 ob 19:00: Nole in Federer igrata finale zaključnega mastersa sezone!

ATP 16. Nov 201414:35 > 14:35
Zadnji teniški obračun v koledarskem letu 2014 bo veliki finale zaključnega mastersa sezone v Londonu med starima rivaloma, Novakom Djokovićem in Rogerjem Federerjem. Švicar se je sicer v finale prebil precej težje kot njegov srbski kolega, saj je na polfinalnem dvoboju proti rojaku Stanu Wawrinki ubranil kar štiri zaključne žoge za zmago. Tekma je bila odločena šele v treh nizih, Fedex je zmagal z rezultatom 4:6, 7:5 in 7:6(6), obračun pa je skupaj trajal kar 2 uri in 48 minut. 33-letni švicarski zvezdnik tako ostaja v kombinacijah za svoj sedmi naslov najboljšega na zaključnem mastersu sezone, kar je v moderni eri tenisa absolutni rekord.  Precej lažje se je prek Japonca Keia Nišikorija v finale prebil Novak Djoković in tudi potrdil status številke 1 v svetovnem tenisu za leto 2014. Federer je imel možnosti, da bi v primeru izpada Srba v skupini prišel do laskavega naziva, saj je v London prišel s 1310 točkami zaostanka, a je Djoković s tremi zmagami hitro razblinil vse njegove upe. Federer pri 33. letih spet igra kot v svojih najboljših letih, zato bo za Noleta vse prej kot lahek nasprotnik, čeprav bo sodeč po videnem v zadnjem obdobju Srb vendarle favorit. Komu bo uspelo, izveste nocoj ob 19. uri, ko bo na Areni O2 v glavnem mestu Anglije na sporedu veliki finale. Obračun bomo v živo prenašali na kanalu SK 2, v vaši družbi pa bo komentator Luka Štucin!


Federe je bil, čeprav je le stežka zmagal, nad obračunom z rojakom Stanom Wawrinko navdušen. “Mislim, da je bila tekma zelo razburljiva. Mislim, da je publika zelo uživala. Po pravici povedano nisem verjel, da mi bo uspelo zmagati, saj je Stan dolgo deloval preč dobro. Nekako mi je uspelo dobiti drugi niz brez kakšne zares dobre igre. Moj cilj je bil takrat zgolj obdržati se v igri do tretjega seta, kar pa mi je naposled uspelo. Tudi v tretjem nizu je Wawrinka igral izjemno dobro. Morda je zgolj malce zatajil pri servisu, ko ga je najbolj potreboval,” se je na tiskovni konferenci po dobljenem obračunu razgovoril Roger Federer.
Danes bo na turnirjih serije ATP na sporedu že 37. obračun med Srbom in Švicarjem, Federer pa je na medsebojnih dvobojih statisično še vedno uspešnejši, saj jih je dobil 19, Nole pa 17. Letos je Federer na desetih turnirjih nastopil v velikem finalu in petkrat zmagal, zato v Londonu letos napada svojo šesto veliko lovoriko. Švicar sicer potrebuje samo še pet zmag v ATP karavani, da bi presegel magično številko 1000 zmag v odprti teniški eri. To je doslej uspelo samo Jimmyju Connorsu in Ivanu Lendlu.
Nole in Fedex se danes srečata četrtič v zadnjih petih letih na Areni O2, Nole pa je dobil zadnji medsebojni finale leta 2012. Lani je Djoković Federerja premagal že v skupini, Federer pa je nazadnje na tem turnirju Srba premagal leta 2010 v polfinalu … Tistega leta je nato v finalu odpravil še Rafaela Nadala. Tekmeca se sicer srečata šestič v letošnji sezoni, zadnjikrat sta med seboj namreč igrala v polfinalu šanghajskega mastersa, ki ga je dobil Federer. Kdo bo boljši tokrat, izveste ekskluzivno na Sport Klubu!

Author: Luka Svetina, Foto: Getty Images