ATP Rotterdam na Sport Klubu: Favorita Raonic in Murray

ATP 9. Feb 201513:33 > 13:33
Danes se v drugem največjem mestu Nizozemske v Rotterdamu začenja teniški ATP turnir serije 500, štirje od desetih najboljših tenisačev ta hip na svetu pa se bo potegovalo za naslov najboljšega ob prenosih na Televiziji Sport Klub. Februar sicer v teniškem svetu velja za izjemno miren mesec, vseeno pa je Rotterdam tudi letos privabil izjemno zanimiva imena. Any Murray in Milos Raonic sta na turnirju najbolje postavljena nosilca, v prvem krogu pa sta za nasprotnika dobila kvalifikanta. Murray si je po finalnem nastopu na Odprtem prvenstvu Avstralije spet priboril številko štiri v svetovnem tenisu, pred začetkom rotterdamskega turnirja pa je veliko razlagal prav o obračunu z Novakom Djokovićem, za katerega meni, da se je preveč ukvarjal z njegovimi težavami s pripravljenostjo. V prvem krogu bo sicer najbolj zanimiv tekem tista med Pospisilom in Kohlschreiberjem, ki se bosta med seboj pomerila prvič v karieri … Pospisil je lani igral v finalu turnirja v Washingtonu in v Rotterdamu to pot velja za enega tihih favoritov za presenečenje. V zgornjem delu razpredelnice prvega kroga je sicer še Tomas Berdych, ki se bo najprej pomeril s Poljakom Jerzyjem Janowiczem, s podnjem delu pa sta tudi Ernests Gulbis (igral bo proti Dominicu Thiemu) in Grigor Dimitrov, ki se bo zoperstavil Francozu Paulu Hernyju Mathieju. Prvi dan bodo prenosi tekem potekali na programu SK 1 od 11:00 in nato od 19:30 dalje.


Teniški poznavalci sicer napovedujejo, da bi se Stan Wawrinka in Grigor Dimitrov lahko srečala v četrtfinalu, veliko pa se pričakuje predvsem od Bolgara, ki je lani močno napredoval in igral celo v polfinalu turnirja velike četverice v Wimbledonu, nakar je obstal v rezultatskem povprečju. Zanimivo bo videti tudi, ali lahko do konca pride Kanadčan Raonic, ki je koledarsko leto 2015 začel solidno, v Rotterdamu pa odkrito cilja samo na zmago.
Turnir serije ATP se v Rotterdamu sicer igra že od leta 1974, ko ga je dobil domačin tom Okker. Domači teniški ljubitelji so morali na naslednji naslov prvaka nato čakati vse do leta 1995, ko je bil najboljši v pokriti dvorani Richard Krajicek. Na tem turnirju so v preteklosti sicer že zmagovala tudi takšna imena, kot so Arthur Ashe, Jimmy Connors, Bjorn Borg, Boris Becker in Stefan Edberg, v novejšem obdobju pa tudi Roger Federer, Jevgenij Kafelnikov in Lleyton Hewitt, aktualni branilec naslova pa je letos Tomas Berdych, ki je lani v finalu s 6:4 in 6:2 ugnal Hrvata Marina Ćilića. Čeh je na ta način prekinil sušo lovorik, ki je trajala dolgih 16 mesecev.
Andy Murray je turnir osvojil leta 2009 in bi rad gradil na svoji formi iz Melbourna; lani je v Rotterdamu sicer izpadel v četrtfinalu proti Ćiliću, Stan Wawrinka pa na turnirju letos nastopa prvič po letu 2005. Dimitrov je v Rotterdamu najdlje prišel lani, ko je igral v polfinalu in izgubil proti Argentincu Juanu Martinu del Potru, ta teden pa bo igral za svojo peto ATP lovoriko.
Spored na Sport Klubu:
Ponedeljek na SK 1 ob 11:00 in 19:30
Torek na SK 5 ob 19:00
Sreda na SK 1 ob 11:00
Četrtek na SK 1 ob 11:00 in na SK 2 ob 19:30
Petek na SK 5 ob 19:00
Sobota na SK 2 ob 14:00
Nedelja na SK 1 ob 15:30

Author: Luka Svetina, Foto: Getty Images