Zmanjšana kazen za mojstra škandalov, Nastaseja

ATP 8. Feb 20189:21 > 9:38
Getty Image/Boris Streubel

Legendarni romunski tenis Ilie Nastase je s svojimi javnimi nastopi lani dvignil ogromno prahu, ko je žalil sereno Williams in članice britanske Fed Cup reprezentance. Mednarodna teniška zveza (ITF) ga je zato suspendiral do leta 2021, a je neodvisno sodišče to kazen včeraj omililo.

Prva uradna številka 1 svetovnega tenisa, je lani izrekel serijo kontroverznih komentarjev. Najprej je barvo še nerojenega otroka Serene Williams primerjal s čokolado, potem pa popolnoma izgubil pamet med srečanjem Pokala Federacij, ko sta se v Constanti pomerili Romunija in Velika Britanija.

71-letni Romun je takrat žalil kapetanko VB, Anne Keothavong, tenisačico Johanno Konto, pa tudi sodnike. Po neprimernih seksističnih izpadih in kletvicah so ga izključili iz tekmovanja, ITF pa mu je odredil suspenz do 31. decembra 2020. Poleg tega mu je Mednarodna teniška zveza prepovedala ogled vseh tekmovanj pod njihovim nadzorstvom vse do konca letošnjega leta.

 Nastase se je na odločitev kajpak pritožil in uspel. Neodvisno sodišče mu je obe kazni zmanjšalo za 8 mesecev. Tako bo lahko na tekmah pod okriljem ITF-a prisoten (kot gledalec) že 23. aprila letos, kot uradna oseba pa se bo lahko spet začel udejstvovati 23. aprila 2020.

Finančna kazen se je na drugi strani podvojila, tako da bo moral romunski veteran za svoje obnašanje plačati 20.000 ameriških dolarjev. Za uteho mu ostane vsaj to, da je lahko prisoten na tekmovanjem pod okriljem ATP in WTA.