Stich: "Ponosni ste na poraz proti Rogerju? Resno?!"

ATP 10. Feb 201810:46 > 10:51
Dennis Grombkowski / Staff Editorial

Nekdanji teniški igralec in direktor turnirja v Hamburgu, Michael Stich, je nagovoril vse mlade igralce, ki so blizu svetovnega vrha. Nemec meni, da bi moral podmladek proti Rogerju Federerju zaigrati bolj tvegano.

Stich je svoj največji uspeh v karieri dosegel leta 1991, ko je v finalu Wimbledona premagal rojaka, Borisa Beckerja. Nemec, ki s svojo družino živi v Hamburgu, je nedavno dejal, da bi morali mlajši tenisači proti 20-kratnemu zmagovalcu turnirjev velike četverice, Federerju, menjati taktiko.

Niti ne tako daleč nazaj smo lahko gledali, kako je recimo Sergij Stahovski na Wimbledonu 2013 Rogerja premagal tako, da ga je stalno napadal, igral agresivno. Dandanes ne vidimo prav veliko fantov, ki želijo igrati pet nizov. Imam filozofijo – če prvi niz izgubim 2:6, vidim, da moja taktika ne deluje, potem poskušam z nečim drugim. To sploh ni tveganje, saj je isto, ali bom naslednji niz izgubil 2:6 ali 6:7 – še zmeraj sem ga izgubil in dokler izgubljam, je to slab rezultat. Če spremenim taktiko, si ponudim možnost za uspeh,” pojasnjuje Stich.

Nekoč drugi igralec sveta je dodal, da pri vseh igralcih, ki doživijo poraz proti Švicarju, opaža podoben način razmišljanja: “Vsi govorijo o tem, kako jim je predstavljalo veliko čast, da so igrali s Federerjem. ‘Vau’, resno? V čast vam je bilo izgubiti teniški obračun?! To enostavno ni tekmovalni duh, ki ga gledalci želijo videti na igrišlu. Ni pomembno, kako dober je nasprotnik, včasih je pač potrebno tvegati. Tenisači bi morali včasih zapustiti cono udobja in poskusiti nekaj novega. Če izgubijo…naj pa potem naslednjič preizkusijo nekaj novega.”