Po šestih letih spet klasika v finalu: Federer – Nadal!

ATP 27. Jan 201712:17 > 12:22
Clive Brunskill, Getty Images

V drugem polfinalu odprtega prvenstva Avstralije sta se pomerila Španec Rafael Nadal in Bolgar Grigor Dimitrov. Deveti nosilec je za zmago potreboval pet nizov, čeprav je dvakrat povedel, na koncu pa odločilnega vendarle dobil s 6:4 in se bo v finalu pomeril s starim rivalom Rogerjem Federerjem.

Grigor Dimitrov je dvoboj otvoril izjemno agresivno in si že v prvi igri na Nadalov servis priigral dve brejk priložnosti, a ju ni izkoristi. Neumorni Španec je ubranil obe žogici in nato v četrti igri nasprotniku sam odvzel servis ter na koncu prvi niz zanesjivo dobil s 6:3.

V drugem nizu sta Rafael Nadal in Dimitrov drug drugemu kar nekajkrat odvzela servis; Dimitrov je vodil s 3:1 in 5:3, a se je Nadal obakrat vrnil. V 12. igri pa je Bolgar ponovno odvzel servis Nadalu in drugi niz dobil s 7:5 ter partijo izenačil na 1:1 v dobljenih nizih.

V tretjem nizu je o zmagovalcu odločala podaljšana igra. Nadal je konstatno vzdrževal mini brejk prednost in izkoristil prvo priložnost za zmago v tretjem nizu.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/824944430805196800

Grigor Dimitrov je tudi v naslednjem nizu nudil trd odport favoriziranemu tekmecu in na koncu sam zmagal po podaljšani igri. V t.i. “tie breaku” si je do danes v letu 2017 neporaženi Bolgar priigral prednost s 6:3, izkoristil drugo zaključno žogo in izsilil peti niz.

Odločilni niz je s servisom začel 15. nosilec Dimitrov, ki je kar 13 minut potreboval, da je dobil uvodno igro, pri tem je rešil tri priložnosti za brejk. Svoje break priložnosti je imel tudi Bolgar, ki je v osmi igri zapravil dve zaporedni priložnosti za odvzem servisa s katerim bi povedel s 5:3. Nadal je v naslednji igri sam imel priložnost za brejk, ki je ni zapravil. Nadal je nato serviral za zmago, Dimitrov se je boril do konca, Španec pa je le izkoristil tretjo zaključno žogico za zmago.