Balkanski finale pred finalom, kjer bo ključna že prva tekma

ATP 2. Dec 202113:31 > 14:54 2 komentarja
Foto: Manu Fernandez - AP via Guliverimage

Usoda je želela, da se bosta v polfinalu letošnje različice Davisovega pokala svetovne skupine med seboj pomerili reprezentanci Hrvaške in Srbije. Dvoboj v madridski dvorani Caja Mágica je tretji med tema dvema državama, doslej se je obakrat suverene zmage veselila Srbija.

Hrvati so v četrtfinale napredovali iz torinske skupine, kjer so zasedli 1. mesto, potem pa v boju za polfinale odpravili še domačine Italijane in se prebili v zaključne boje, ki jih gosti Madrid.

Srbi so imeli po drugi strani precej bolj s trnjem posuto pot, saj so v skupini F v Innsbrucku zaostali za Nemci, a se kot ena izmed dveh najboljših drugo uvrščenih reprezentanc vseeno znašli med osmerico ter potem včeraj z 2-1 v zmagah odpravili ekipo Kazahstana.

V medsebojnih tekmah 2-0 za Srbe

Reprezentanci Hrvaške in Srbije sta se doslej v sklopu Davisovega pokala pomerili dvakrat. V obeh primerih še v starem formatu tega reprezentančnega tekmovanja. Prvič, leta 2010 v splitski Areni, so Srbi slavili s 4:1, srečanje je bilo odločeno po prvem nedeljskem obračunu, ko je “Nole” premagal Marina Čilića, pozneje so Srbi tekmovanje tudi osvojili.

Drugič sta se reprezentanci srečali spet v dvorani na trdi podlagi, tokrat v Kraljevu, in sicer leta 2015. Tudi v tem primeru so bili Srbi prepričljivi, svoje sosede odpravili kar z “metlo” (5:0), je pa res, da takrat v postavi ni bilo Čilića.

 Neizmerna pomembnost prve “deske”

Pred petkovim srečanjem v Madridu se vsi protagonisti še kako dobro zavedajo, kako pomemben bo prvi dvoboj, saj je zmagovalec v drugem in tretjem že vnaprej praktično odločen. Vsaj če upoštevamo trenutno formo.

Bodimo realni, Đokoviću trenutno lahko na trdi podlagi parirata le Alexander Zverev ter Danil Medvedjev in četudi je Davisov pokal v preteklosti iz marsikaterega igralca izvlekel nadčloveško predstavo v boju za barve svoje države, trenutna različica Marina Čilića pač najbrž Đokoviću ne more biti kos. Ad informandum: Novak v medsebojnih dvobojih vodi z visokih 17:2.

Enako velja za zadnjo tekmo, na kateri najboljša naveza sezone Nikola Mektić/Mate Pavić resnih težav, proti komurkoli ob boku Đokoviću, ne bi smela imeti.

Obe postavi in uvrstitve na ATP lestvici:

Srbija (kapetan Viktor Troicki)

Novak Đoković (1.)
Dušan Lajović (33.)
Filip Krajinović (42.)
Miomir Kecmanović (68.)
Nikola Čačić (36. med dvojicami)

Hrvaška (kapetan Vedran Martić)

Marin Čilić (30.)
Nino Serdarušić (242.)
Borna Gojo (276.)
Mate Pavić (1. med dvojicami)
Nikola Mektić (2. med dvojicami)

Dva koraka do solatne sklede

Srbski mediji pišejo, da imajo proti vsakemu nasprotniku v Đokoviću zagotovljeno vsaj eno točko, čemur je težko oporekati, toda koga bo selektor Viktor Troicki na igrišče med posamezniki poslal za tisto drugo, prepotrebno “piko” za napredovanje v finale in boj za pokal, ki nekoliko spominja na ogromno skledo za solato?

“Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Upam, da dobimo prvo tekmo posameznikov. Imamo dan počitka, v ekipi vlada dobra energija, lahko jih premagamo,” je pred polfinalom optimističen Novak Đoković.

Oglasila se je hrvaška legenda

Troicki ima kisle skrbi. Za prvi dvoboj bo izbiral med Dušanom Lajovićem, ki so ga na tekmi proti Avstrijcem nekoliko izdali živci, Filipom Krajinovićem, ki konca sezone ni dočakal ravno v vrhunski formi, in pa mladim Miomirjem Kecmanovićem, ki so ga proti koncu dvoboja s Kazahstancem Kukuškinom začeli grabiti krči.

Hrvaški kapetan Vedran Martić ima na voljo le opcijo A ali B. “Če bo po tekmah posameznikov 1:1, smo vsekakor v veliki psihološki prednosti, ker bomo na srečanju parov favoriti. Njihovi igralci so za en razred boljši od Borne Goja in Nina Serdarušića,” je pred težko pričakovanim obračunom dejala hrvaška teniška legenda, Nikola Pilić.

Foto: Antonio Calanni – AP via Guliverimage

Naše južne sosede vsekakor z optimizmom lahko navdaja dejstvo, da je Splitčan Gojo (na fotografiji zgoraj) v minulem tednu obe zaupani nalogi opravil z odliko in premagal dva igralca, ki sodita med najboljših 100 na svetu, Alekseja Popirina in Lorenza Sonega. Zakaj mu te ne bi uspelo še proti Srbom?

Srečanje med Hrvaško in Srbijo se začne v petek ob 16. uri s prenosom na Sportklubu 2. Zmagovalec balkanskega obračuna bo v nedeljskem finalu zaigral bodisi proti Nemčiji bodisi proti Rusiji. No, če ta danes premaga Švede, kar pa v popolni postavi (Medvedjev, Karacev, Rubljov in Hačanov) pač ne bi smel biti prevelik zalogaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje