Izdatno okrnjen koledarček načelnega Đokovića

ATP 17. Feb. 202212:52 > 13:233 komentarji
Delite:
Novak Đoković, foto: Guliverimage.

Potem, ko je Novak Đoković za britansko televizijo BBC spregovoril o kalvariji zadnjih dveh mesecev, je postalo tudi jasno, da Srb na prenekaterem turnirju letos ne bo imel možnosti nastopa.

Đoković je z novinarjem Amolom Rajanom spregovoril o lovljenju teniške večnosti in priznal, da bo na tistih turnirjih, kjer bo državno vodstvo zahtevalo cepljenje proti covid-19, pač manjkal.

Pregledali smo koledar teniške sezone 2022, se malce pozanimali o omejitvah posameznih držav, ki organizirajo tekmovanja pod okriljem ATP in prišli do zaključka, da Srb pri ustvarjanju urnika ravno izbirčen ne bo mogel biti.

Za prste ene roke

Pravila, ukrepi, odnos do virusa, se sicer ekspresno spreminjajo, kar bi “Noletu” sčasoma ponekod lahko odprlo vrata poljubne države, toda glede na to, da se pandemija še ne misli tako hitro posloviti, se Srbu obeta nekoliko manj hektično leto, kot v zadnjem desetletju, ko je v povprečju odigral po 72 uradnih tekem na posamezno sezono.

Torej, zanimajo nas tiste države, kjer cepljenje ni obvezen pogoj za vstop. Krovna organizacija ATP je zaradi izrednih časov koledar sestavila le do avgusta, tako da smo prečesali vse turnirje do Wimbledona.

Đokoviću, tako kot stvari stojijo trenutno, status edinega necepljenega člana elitne stoterice omogoča nastop ravno na toliko (močnih) turnirjih, kot je prstov ene dlani. Prvi bo Dubaj prihodnji teden, ker Združeni arabski Emirati za vstop zahtevajo le negativen PCR test.

Novak Đoković. Foto: AP Photo/Gregorio Borgia

Jasno je, da bo Novak (če bo želel) nastopil tudi na domačem turnirju v Beogradu med 18. in 25. aprilom ter še teden kasneje v Cascaisu (Estoril Open), saj niti Portugalci obveznega cepljenja ne terjajo kot pogoj prihoda v državo.

Negativen test in primerna izmerjena vročina na letališču sta dovolj tudi v Italiji, tako da dobro kaže za njegov nastop v večnem mestu.

“Super Green Pass prepustnica za take dogodke kot delovni izlet ni mišljena, tako da Đoković v Rim lahko pride. Zaprta mu bodo sicer vrata hotelov in restavracij, a igral bo lahko,” je izjavila namestnica ministra za šport, Valentina Vezzali, sicer nekoč izvrstna sabljačica.

O morebitni spremembi pravil bo italijanski parlament razpravljal 31. marca. Rimski Masters turnir na peščenih igriščih Fora Italica je letos na sporedu med 9. in 15. majem.

Kaj pa Wimbledon?

Lepe možnosti za branjenje naslova ima št. 1 svetovnega tenisa tudi v Wimbledonu. Tim Henman, član sveta za organizacijo najprestižnejšega turnirja v All England Clubu je dejal, da naj tujci ob prihodu v Anglijo julija ne bi potrebovali potrdila o cepljenju.

O tem bo sicer v naslednjih mesecih odločala britanska vlada, toda če bi se turnir odvijal sedaj, bi Đoković lahko nastopil. “Kot teniškega zanesenjaka in nekdanjega igralca so me njegove besede v pogovoru za BBC spravile v slabo voljo. Zdi se mi, da ga bo težko karkoli premaknilo,” je dodal Henman.

Novak Đoković lovi šesti naslov na sveti travi v Wimbledonu, foto: Guliverimage.

Pogled onkraj poletja ne navdušuje

Uradnega koledarčka za avgust, september, oktober in november sicer ATP še ni potrdil, toda če upoštevamo turnirje, ki so se odvili lani, bi Novak po koncu Wimbledona lahko ob trenutnih geopolitičnih razmerah, lahko igral le še v Umagu (Hrvaška), Los Cabosu (Mehika), Moskvi in St. Peterburgu (Rusija) ter pogojno Torinu (Italija), če bi si uvrstitev na zaključni Masters sploh zagotovil.

Komentari

Vaš komentar