Trojni “Z” v Neaplju podira mejnike kitajskega tenisa

ATP 21. Okt 202213:53
Zhi Zhen Zhang; Foto: Guliverimage

Na turnirju serije ATP 250 v Neaplju se je v četrtfinale prebil kvalifikant, Zhizhen Zhang. Z dosežkom je prišel do izjemnega mejnika, saj bo v ponedeljek na osveženi lestvici ATP kot prvi Kitajec uvrščen med najboljših sto na svetu.

Zhangu očitno italijanski zrak prija, saj je pred tremi meseci igral finale challengerja v Trstu, avgusta pa se okitil z zmago na challengerju v Cordenonsu.

Za prvo uvrstitev v četrtfinale ATP turnirja je minuli teden zmogel čez štiri ovire, saj je sodeloval že v predtekmovanju. Včeraj je moral na igrišče dvakrat – sredin program je bil zamaknjen.

V Neaplju imajo organizatorji namreč nemalo težav, saj se zvečer na igriščih ob morju nabere tako veliko vlage, da je igranje zavoljo zdrsov nevarno.

Če po dveh zmagah nad domačinoma Giuliem Zeppierijem in Riccardom Bonadiom ter letos povprečnemu Madžaru Martonu Fucsovicsu ljubitelji tenisa na 26-letnega igralca iz Šanghaja še niso postali pozorni, jih triumf nad 37. igralcem sveta, Sebastianom Baezom ni več mogel pustiti ravnodušne.

Da si ne bi zlomili jezikov

Ker je splošno znano dejstvo, da si v Evropi ob izgovarjanju kitajskih lastnih imen praviloma lomimo jezike (izgov.: Džidžen Džang), nam je dolgolasec priskočil na pomoč in ustvarjalcem uradne spletne strani ATP poleti dejal: “Kličite me kar Trojni ‘Z’, da ne bo zapletov. Sliši se kul, poleg tega pa zelo rad spim. Saj veste: zzz (smeh).”

Varovanec hrvaškega strokovnjaka Luke Kutanjca ni edini teniški as iz najbolj obljudene svetovne države, za katerega boste v prenosih tenisa na Sportklubu vse pogosteje slišali. Letos je z izvrstnimi rezultati zablestel tudi Yibing Wu (izgov.: Jibin Vu).

Ta ima v letošnji sezoni impozantno bilanco zmag in porazov 40 proti 7 ter se trenutno nahaja na 115. mestu, najvišje uvrščeni nepolnoletni igralec na ATP lestvici (198.) pa sliši na ime Juncheng Shang (izgov.: Džanšen Šan). Pripravite se, Kitajci prihajajo!

Zhang danes v Neaplju igra četrtfinale proti Mckenzieju McDonaldu iz ZDA. (prenos na Sportklubu 2). Če uspe, bo v polfinalu njegov tekmec domačin, Matteo Berrettini.

Komentari

Vaš komentar