Začetek nove dobe? Po 18 letih novo ime na vrhu lestvice

ATP 28. Feb 20229:22 0 komentarjev
Danil Medvedjev je kljub porazu v finalu Acapulca prevzel vodstvo na lestvici ATP. Foto: Guliverimage

Po 18 letih oziroma natančneje 6601 dnevu je prvo mesto na svetovni moški teniški lestvici prevzel igralec, ki ne sliši na ime Novak Đoković, Rafael Nadal, Roger Federer ali Andy Murray. To je uspelo Rusu Danilu Medvedjevu.

Da bo 26-letnik Moskovčan prevzel vodstvo na lestvici ATP, je postalo jasno že v četrtek, ko je Čeh Jiri Vesely v četrtfinalu ugnal dozdajšnjo številko ena, Novaka Đokovića. Zdaj je prvo mesto Medvedjeva tudi uradno potrjeno, na osveženi lestvici ima pred Srbom 150 točk prednosti. Na tretjem mestu je še naprej vročekrvni Alexander Zverev, na četrto mesto je skočil zmagovalec turnirja v Acapulcu Rafael Nadal. 

S tem se je zmagovalec lanskega OP Združenih držav Amerike vpisal v zgodovino kot tretji Rus, ki mu je to uspelo. Pred njim sta na vrh splezala le še Jevgenij Kafelnikov in Marat Safin. Bolj impresivna pa je številka, ki jo je Medvedjev z zavzemom vrha prekinil. Po kar 6601 dnevu je namreč konec obdobja velike četverice. Vse od 1. februarja 2004 so namreč na vrhu kraljevali Đoković, Roger Federer, Rafael Nadal in Andy Murray. Zadnji vodilni, ki ni slišal na ime enega od teh tenisačev, ki so skupaj zbrali kar 64 naslovov za grandslam, je bil Andy Rodick. 

Prihajajo ruski mladci

Da ima v sebi nekaj več, je Medvedjev dejal že pred leti, ko je po zmagi na prvem mladinskem tekmovanju dejal, da je prihaja močna ruska generacija.

“Spremljajte moje rezultate in rezultate mojih vrstnikov iz Rusije. Prihaja res močna generacija, še posebej tistih, ki smo rojeni v letih 1996 in 1997. Upam, da vam prinesem veliko veselja,” je takrat napovedal v videu.

Ob največjem uspehu kariere je sicer zanimivo videti tudi, kako se je razvijala pot danes svetovne teniške številke ena. Še leta 2011 se je na facebooku veselil prvih zaslužkov na turnirjih future. V dveh dneh je dobil 600 ameriških dolarjev, kar je v primerjavi s trenutnimi milijonskimi zaslužki drobiž.

Za prevzem vodilnega položaja je svojemu tekmecu sicer čestital Đoković, ki je torej predal žezlo. Zapisal je: “Čestitke Danilu Medvedjevu, ki bo zdaj zasluženo postal številka ena svetovnega tenisa.”

Do tega kariernega mejnika je sicer 13-kratnemu zmagovalcu različnih turnirjev uspelo priti v precej nepravem trenutku. Kot Rus namreč zaradi ruske invazije nad Ukrajino trenutno ni preveč priljubljen med navijači, saj se v vseh športih številni zavzemajo za izključitev ruskih tekmovalcev in moštev iz mednarodnih tekmovanj.

Pustimo otrokom sanjati

Medvedjev se na trenutno situacijo ni direktno odzval, je pa včeraj na instagramu objavil pomenljiv zapis, s katerim je namignil, da si želi miru med državami.

“Se še spomnite, kaj sem dejal po koncu odprtega prvenstva Avstralije? Tista zgodba je bila o meni, o mojih otroških sanjah. Danes pa želim govoriti v imenu vsakega otroka na tem svetu. Vsi imajo sanje, njihova življenja se šele začenjajo. Pred njimi so številne krasne izkušnje: prijateljstva, prva večja čustva. Vse, kar čutijo in vidijo, je za njih prvič. Zato bi rad prosil za mir na svetu, za mir med državami. Otroci so rojeni z notranjim zaupanjem v svet, verjamejo v vse. V ljudi, v ljubezen, v varnost in pravico. V njihove življenjske možnosti. Bodimo skupaj in jim pokažimo, da je to, v kar verjamejo, res. Noben otrok ne bi smel nehati sanjati.”

Kako dolgo bo Moskovčan ostal na vrhu, je odvisno od nadaljnjih rezultatov v sezoni, je pa sprememba na vrhu napoved nove dobe v teniškem svetu. Pa je res? O koncu ere Đoković-Nadal-Federer smo poslušali že večkrat, pa trojica še naprej zmaguje na največjih teniških turnirjih …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!