Nezemeljski tenis, močnejši od francoskih zakonov

Grand Slam 12. Jun 20218:36 > 14. Jun 2021 11:02
Twitter

Sinoči ste sicer lahko uživali v otvoritvenem srečanju EURA 2020 med Italijo in Turčijo ter videli suvereno zmago azzurrov, vam moramo pa ob tej priložnosti izreči sožalje. Ker ste zamudili enega izmed najboljših teniških obračunov v zgodovini belega športa!

To, kar sta včeraj na stadionu Philippe Chartrier v Parizu pokazala Srb in Španec je vsekakor vredno prevrtevanja in ponovnega ogleda, če imate pri svojem operaterju seveda to možnost, sicer pa o veličini obračuna priča tudi dejstvo, da so francoske oblasti tokrat naredile izjemo in prisotnim ogled srečanja dovolile tudi preko policijske ure (23.00).

Po dogovoru z državnimi oblastmi se bo dvoboj končal ob vaši prisotnosti,” je navdušenim gledalcem dejal napovedovalec.

Ko je Novak Đoković nekaj pred polnočjo prišel k mreži kot zmagovalec, je s tem dosegel že osmo zmago proti Nadalu na pesku, najljubši špančevi podlagi. Več kot eno ima le sedem junakov, dva sta že med upokojenimi.

Zelo pomembno se nam na tem mestu zdi poudariti še to, da je Srb sploh prvi igralec, ki je na pariškem pesku Nadala premagal potem, ko je ta povedel z 1-0 v nizih. Do včeraj je imel Rafa namreč bilanco 97-0!

Današnji dvoboj je bil moj najboljši dvoboj kadarkoli v Parizu. Vsekakor je bil to eden mojih treh najboljših dvobojev v karieri,” je prepričan Srb, ki je podvig primerjal z vzponom na Mount Everest.

Veličino Đokovićevega včerajšnjega podviga bo pokazal čas, je pa jasno, da je boljši tenis skoraj že težko igrati. Novak je sodeč po statistiki resda naredil 37 neizsiljenih napak, vendar je kar nekaj takih, ki bi jih mirno lahko uvrstili tudi v stolpec vsiljenih.

Morda bi 1. igralca sveta lahko za včeraj okrcali le glede pretiravanja s skrajšanimi žogicami, saj je večino tovrstnih točk potem dobil Nadal.

Beograjčan se pretirano grizel zaradi teh mini izgubljenih bitk pač ne bo, kajti ob Robinu Soderlingu, ki je Rafo na pariškem pesku izločil leta 2009, je zmago nad “kraljem peska” zabeležil le še on sam.  Leta 2015 in sinoči.

Je pa zanimiv podatek, da krvnik Nadala kasneje Pariza še ni osvojil: omenjenega Šveda je pred dvanajstimi leti v finalu nato ugnal Roger Federer, od Noleta je bil pred šestimi, prav tako v finalu, boljši Stan Wawrinka.

Kot kaže zgornji graf, je Đoković z včerajšnjo zmago postal edini igralec v zgodovini tenisa, ki je na vseh štirih turnirjih velike četverice vsaj šestkrat igral finale. V pariškem je njegova dosedanja bilanca sicer 1-4, bo pa proti Grku Stefanosu Cicipasu absolutno favorit.

Z Grkom sta se doslej na uradnih srečanjih pomerila sedemkrat, petkrat je bil boljši Novak, dobil je tudi zadnjega v četrtfinalu Rima, potem ko je imel Stefanos ob dežni prekinitvi že prednost niza in brejka v drugem setu.

Nadal je po porazu dal priznanje Đokoviću, potožil nad utrujenostjo in dejal, da se bo naslednje leto vrnil v Pariz ter iskal svojo 14. turnirsko zmago. Kljub temu, da je njegove misije Roland Garros 2021 konec, velja poudariti naslednje: Španec ima na Odprtem prvenstvu Francije še zmeraj najboljšo bilanco med vsemi tenisači v zgodovini nastopov na turnirjih velike četverice.

Včeraj je izgubil tretje srečanje, dobil jih je kar 105 (!), kar pomeni, da je njegova uspešnost na pariškem pesku še zmeraj skoraj 98-odstotna. Če prištejemo še ostala srečanja na tri dobljene nize, ko je podlaga pesek (Davisov pokal in nekatera finala ATP turnirjev), je njegova statistika še nekoliko boljša.

Obeta se izjemna druga polovica sezone, pestro bo že na prihajajočem Wimbledonu. Samo predstavljajte si, da Nole jutri dvigne pokal za zmago na Chartrierju in potem naslednji mesec po svoji stari navadi degustira košček zelenice na Centralnem stadionu v Wimbledonu.

To bi pomenilo, da Federer, Nadal in Đoković v Flushing Meadows konec avgusta prihajajo vsi s po 20 naslovi na turnirjih, ki v svetu tenisa pomenijo daleč največ. Komaj čakamo!

 

 

Komentari

Vaš komentar