Revolt krovnih organizacij: ni Rusov, ni tekmovalnega naboja

Grand Slam 20. Maj 202221:18 > 21:48
Delite:
Foto: Guliverimage

Vse kaže, da bo letošnji Wimbledon bolj revijalne narave, saj sta danes krovni organizaciji moškega (ATP) in ženskega (WTA) tenisa skoraj istočasno sporočili, da nastopajoči ne bodo igrali za točke, ki prinašajo boljšo uvrstitev na računalniški lestvici. Tudi finančno nagrajevanje naj bi bilo le polovično od prvotno zasnovanega.

Razlog za tako drastično potezo je odločitev All England Cluba, da letos nastop v Wimbledonu prepove vsem teniškim igralcem in igralkam (belo)ruske narodnosti, kot sankcija zaradi ruske invazije na Ukrajino.

Moška krovna zveza je v izjavi razložila, da odločitev vodstva tekmovanja na sveti travi ni v skladu z načelom enakih možnosti ter celovitostjo sistema lestvice ATP.

Spodkopavanje načel

“Možnost igralcev katerekoli narodnosti, da se udeležijo turnirjev na podlagi rezultatov in brez diskriminacije, je temeljna za našo turnejo. Odločitev Wimbledona, da ruski in beloruski igralci to poletje tam ne bodo smeli tekmovati, spodkopava naša načela in celovitost sistema dodeljevanja točk za lestvico ATP,” so zapisali v izjavi za javnost.

Dodali so, da kljub temu puščajo priprta vrata, v kolikor pride do spremembe odločitve organizatorjev največjega turnirja na svetu.

“Naša pravila in dogovori obstajajo za zaščito pravic igralcev. Enostranske odločitve te narave, sploh če ne gredo skozi celovito obravnavo, predstavljajo škodljiv precedens za preostanek turneje,” so še zapisali.

Podpis kot tveganje varnosti

Pri ATP so izpostavili, da so britanske oblasti organizatorjem turnirja predstavile zgolj priporočila, kako naj ravnajo glede na nastali položaj ter da bi lahko igralci in igralke pod nevtralnim zastopstvom brez državnih simbolov v Wimbledonu nastopili s podpisano deklaracijo, da ruske invazije na Ukrajino ne odobravajo.

Na odločitev, v katero rog je “pihnila” tudi Mednarodna teniška zveza, so se že odzvali pri organizatorju Wimbledona, torej Britanski teniški zvezi (LTA). Če skrajšamo: “Odločitev krovnih organizacij nas je močno razočarala, saj s tako potezo tri krovne organizacije posredno podpirajo zločinski ruski režim.”

ATP še naprej upa na dialog z organizatorji turnirja na sveti travi, ki bi lahko prinesel bolj primerno odločitev za vse vpletene. Obenem so izpostavili, da bi v tenisu “potrebovali enotno krovno telo, ki bi imelo celovit vpogled v dogajanje na turneji in bi lahko takšne enostranske odločitve preprečilo”.

Turnirji za grand slam niso pod okriljem ATP ali WTA, temveč so ločene enote v svetu tenisa pod okriljem Mednarodne teniške zveze ITF.

Pri ATP so za konec poudarili, da ostro obsojajo rusko invazijo na Ukrajino. To so podkrepili s takojšnjim odvzemom turnirjev Rusiji in Belorusiji, igralcem iz obeh držav pa prepovedali nastopanje pod obema zastavama.

Komentari

Vaš komentar