Sporočilo Serene Williams spremenilo teniško zgodovino

Grand Slam 31. Jan 202216:58 > 17:591 komentar
Aaron Favila - AP Photo via Guliverimage

Po zmagi Ashleigh Barty v Melbournu je po svetovnem spletu znova zaokrožila fotografija iz leta 2002, na kateri Avstralka nasmejana do ušes v eni roki drži lopar, v drugi pa pokal za zmago. Komentatorji so kot papige ponavljali znano dejstvo, da je Ash svoj čas resno trenirala kriket, širši javnosti pa je ušla zgodba o tem, kako jo je k vrnitvi v beli šport posredno prepričala največja teniška igralka vseh časov Serena Williams.

Barty je OP Avstralije osvojila brez izgubljenega niza.

Še več, na posamezno srečanje je v povprečju porabila le dobro uro in poskrbela za šale tipa “očitno je pred tekmami parkirala v coni, kjer je možno imeti osebno vozilo le eno uro”. Suverenost simpatične Avstralke je spomnila na dominantnost Serene Williams v njenih najlepših časih.

Do finala OP Avstralije je denimo prišla z najmanj oddanimi igrami (21) po zgoraj navedeni Američanki, ki je na OP ZDA 2013 v prvih šestih srečanjih turnirja izgubila pičlih 16 “gemov”.

Vrnimo se nazaj v leto 2014. Športnica iz zvezne države Queensland se je pri 17 letih kot ena izmed najbolj obetavnih teniških igralk sveta, na mladinski lestvici ITF je zasedala 2. mesto, čez kvalifikacije prebila do glavnega dela tekmovanja v Flushing Meadowsu.

V 1. krogu ji je Čehinja Barbora Strycova pustila le štiri igre, kar je Ash dokončno zlomilo. Depresivnost zaradi nenehnega potovanja, domotožje in rezultati, ki so bili slabši od lačnih pričakovanj javnosti ter njenih lastnih pričakovanj, so pripeljali do obupa.

Jezo stresla med igranjem nacionalnega športa

Deklič, ki so mu nekateri nadeli vzdevek “nova Martina Hingis“, ker je (kot Švicarka) že tako mlada začela nastopati na profesionalnih turnirjih, se je vrnil v domači Ipswich ter se preizkusil kot pro igralka kriketa za tamkajšnji klub Brisbane Heat.

Kot v vseh ostalih zadevah, ki se jih loti, tudi na primer golfu, je Barty zablestela in bila celo v igri za vpoklic v državno reprezentanco, ko se je Avstralija merila proti Angliji, a prišlo je do zasuka.

Njen trener iz mladinskih konkurenc Jim Joyce je za Courier Mail povedal, da je Ashleigh k vrnitvi v tenis prepričal sms, ki ji ga je tekom pavze v sezoni 2015 poslala ena in edina, Serena Williams.

Z Američanko sta se pomerili pred osmimi leti na Rod Laver Areni, Serena je slavila 6:2 in 6:1, a si nasprotnico dobro zapomnila. “Predobra igralka si, da bi se tako mlada upokojila. Moraš priti nazaj,” je menda zapisala Williams.

Barty jo je “ubogala” in se leta 2016 vrnila na angleški travi ter že na prvih dveh WTA tekmovanjih dosegla polfinale. Od takrat dalje je šla kariera le še navzgor.

Najela je mentorja Craiga Tyzzerja, ki je iz nje očitno znal iztisniti maksimum, danes ima na svojem rezimeju Avstralka 3 turnirske zmage za Grand Slam z različnih podlag, temu je dodala 13 pokalov na WTA turneji, poleg tega pa premočno vodi na svetovni lestvici.

Navdušila tudi Steffi Graf

Servisna statistika Ash je podobna tisti, ki jo je imela Serena. V njeni igri enostavno ni lukenj,” je o dominantnosti povedala legendarna Lindsay Davenport, polfinalistka Madison Keys je potožila, da ni imela odgovora na raznolikost in prilagodljivost začetnega udarca.

Foto: Andy Brownbill – AP via Guliverimage

“Dobila je 80 odstotkov točk na svoj prvi servis. Ves čas se zanaša na kombinacijo servis plus forehand, kar ji je odlično uspevalo. Vsi vedo, da bo na bekhendu igrala rezan udarec, to počne v 84 odstotkih, pa še zmeraj nobena nasprotnica ne more ukreniti nič, saj je globina žoge enostavno predobra,” je svoj lonček pristavila legendarna Martina Navratilova.

Ko je pri 14. letih prišla v Las Vegas in kot gostja sodelovala v akademiji za razvoj Adidasovih mladih talentov pri Andreju Agassiju in njegovi soprogi Steffi Graf, je v očeh zakoncev nemudoma začela izstopati.

Tega se spomni tudi nekdanji mentor Agassija in človek, zaslužen za meteorski vzpon Simone Halep, Avstralec Darren Cahill, ki trenutno sodeluje z Američanko, Amando Anisimovo. “S Steffi sta odigrali nekaj žogic, Nemka je bila v trenutku navdušena. Verjemite, Graf zelo dobro ve, ko vidi talent!” razlaga Cahill.

Največja potrata talenta 

In zakaj tako talentirana igralka ni želela početi tistega, kar ji gre tako zelo dobro od rok? Delček zgodbe je pojasnjen na začetku teksta, zadeva je večplastna, pa naj govorijo kar besede protagonistke same.

“Nisem zdržala. Preveč imam rada svoje domače. Pogrešala sem domač kraj, starša Roberta in Josie. Najbolj seveda takrat, ko mi ni šlo. Ubijalo me je dejstvo, da se ne morem v živo pogovarjati s sestrama Ali in Saro. Med mojim potovanjem po svetu smo izgubili pristen družinski stik,” je svoj teniški post obrazložila Barty.

Njen prvi trener Joyce je leta 2015 vehementno trdil, da je prezgodnji teniški pokoj Ashleigh Barty pri 18. letih največja potrata talenta v zgodovini avstralskega profesionalnega športa. Oh, in kako prav je imel. Če ne bi bilo Serene in njenega sporočila, bi imela WTA turneja danes (in v prihodnje) vsekakor nekoliko drugačen videz.

Serena, tudi tekmici z Wimbleodna 2019 Kaji Juvan se mirno lahko kdaj oglasiš, nimamo nič proti. Očitno interakcija s teboj deluje kot midasov dotik.

Komentari

Vaš komentar