Grega Žemlja šesti selektor teniške reprezentance

Davisov Pokal 12. Jan 202113:54
ATP Slovenia Open Facebook

Grega Žemlja, nekdanji 43. igralec sveta, je postal novi selektor slovenske reprezentance za Davisov pokal. Žemlja, finalist ATP turnirja na Dunaju leta 2012, je zamenjal Miho Mlakarja, ki je reprezentanco vodil od začetka leta 2018.

Mlakar je prevzel funkcijo direktorja članskih reprezentanc. Prva naloga Grege Žemlje bo septembrski dvoboj proti Paragvaju.

“Takoj po končani teniški karieri sem se takoj posvetil trenerski. Vedno sem si želel biti in ostati del slovenskega tenisa. Vedno sem želel pomagati in voditi celoten slovenski tenis v pravo smer. To je priložnost oziroma izziv, ki se ga zelo veselim. Upam, da bo slovenski tenis del mednarodne teniške scene,” je za začetek dejal šesti selektor/kapetan slovenske reprezentance v Davisovem pokalu po Alešu Filipčiču, Marku Poru, Borisu Breskvarju, Blažu Trupeju in Mihi Mlakarju.

Ali njegovo imenovanje pomeni, da bodo v reprezentanci skupaj igrali Aljaž Bedene, Blaž Rola in Blaž Kavčič pa je povedal: “To je moj prvi dan v vlogi selektorja. Težko sem konkreten, sem pa z vsemi tremi v solidnih odnosih. Že kot igralec sem ob takšnih akcijah poizkušal povezati vse slovenske igralce. To bo nek proces, nek kratkoročni načrt, da z vsemi opravim pogovore. Najprej pa moramo seveda postaviti smernice in določiti naloge selektorja.”

Glavni cilj reprezentance pa je: ”Za zdaj imamo v reprezentanci skupek izkušenj in mladosti. Na eni strani so tisti, ki so že v drugem delu teniških poti. Na drugi pa imamo mlado generacijo, ki vse bolj prodira proti mednarodni sceni. Če se vse to poveže lahko ustvarimo solidno ekipo. Za cilje je še prekmalu, saj niti ne vemo ali bomo sploh lahko igrali v letu 2021. Lahko pa rečem, da je nek dolgoročen cilj svetovna skupina Davisovega pokala.”

You Tube
TZS
SportKlub YouTube
Getty Images
Getty Images

Kdo je Grega Žemlja?

Grega Žemlja se je rodil 29. 9. 1986. Leta 2009 je postal šele drugi Slovenec, ki je nastopil v glavnem žrebu enega od
turnirjev za grand slam, dve leti kasneje pa je postal prvi Slovenec z zmago v glavnem delu turnirja v Wimbledonu.
Največji uspeh na turneji ATP je nastop v finalu na Dunaju, kjer je bil od njega boljši Argentinec Juan Martin del Potro.

To je bil prvi nastop slovenskega igralca v finalu turnirjev serije ATP. Na turnirjih serije Challenger je zmagal 5x. Na lestvici ATP je bil najvišje uvrščen julija 2013, ko je bil na 43. mestu. Izjemno zapuščino pa je pustil tudi v Davisovem pokalu. Debitiral je leta 2005, zadnjič pa je bil del ekipe leta 2017. Med posamezniki je odigral kar 37 dvobojev, v igri dvojic pa 27.

Komentari

Vaš komentar