Đoković: Komaj hodi, potem pa igra 100-odstotno pripravljen

Grand Slam 1. Jun 20229:47 > 9:574 komentarji
Foto: Pascal Rossignol - Reuters via Guliverimage

Novak Đoković je poraz v četrtfinalu Rolanda Garrosa proti svojemu največjemu rivalu, Rafaelu Nadalu, razumljivo sprejel slabo. Srb tudi po drugem vrhuncu sezone ostaja pri 20 osvojenih turnirjih velike četverice, Špancu se nasmiha dvaindvajseti. "Rafa" je po dobrih štirih urah slavil 6:2, 4:6, 6:2 in 7:6 (4).

POVEZANO

“Čestitke Nadalu. Mislim, da je bil predvsem boljši v odločilnih trenutkih dvoboja. Zelo dobro je začel, za razliko od mene, si ustvaril prednost 6:2, 3:0, imel dvojni ‘brejk’ prednosti,” je druženje z novinarji začel Đoković.

“Ko sem se v drugem nizu vrnil v igro in ga celo osvojil sem mislil, da je to zdaj to, znova sem v dobrem položaju za zmago. No, potem pa je odigral dva oziroma tri odlične igre na začetku tretjega niza, uspel dvigniti raven tenisa. Pokazal je, zakaj je velik zmagovalec. Ostal je mentalno trden in zaključil na sebi podoben način. Čestitam njemu, njegovi ekipi, zaslužil je,” je bil spoštljiv “Nole”.

Đoković: “Ni se zgodilo prvič”

Nekaj sence na zmago Španca je Đoković po porazu spravil le z odgovorom na vprašanje, če je presenečen nad kondicijsko pripravljenostjo Nadala, potem ko je imel ta v Rimu nemalo težav s stopalom, pa v nedeljo trpel “kristusove muke” na maratonski tekmi s Kanadčanom, Felixom Augerjem Aliassimeom.

“Nisem niti malo presenečen. Saj se ni zgodilo ravno prvič, da je po poškodbi, in potem, ko je komajda hodil, na igrišče prišel stoodstotno pripravljen. To mu je uspelo že velikokrat v njegovi karieri,” je razlagal prvi igralec sveta.

Ko smo že ravno pri uvrstitvi na ATP lestvici. Đoković bo na vrhu le še (najdlje) do 13. junija. Takrat bo prvi igralec sveta postal Danil Medvedjev oziroma Alexander Zverev, lahko pa tudi že takoj po koncu Rolanda Garrosa.

Sredi junija se bo sploh prvič po 16. novembru 2003 zgodilo, da na prvih dveh mestih ATP lestvice ne bo nikogar od elitne trojice (Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković).

Če Nemec osvoji turnir v Parizu, bo 6. junija on prevzel žezlo.

Dvoboj prelomilo občinstvo

Đoković je med drugim priznal, da je razočaran nad svojimi udarci, ki so sledili špančevemu začetnemu udarcu. “Serviral mi je večinoma na bekhend, jaz sem mu vračal prekratke žoge in tako je lahko diktiral točke s svojim forhendom. Imel sem dve set žogici na lasten servis,” je “Nole” obžaloval zamujeno priložnost, da tekmo odpelje v peti niz.

Dodal je, da je občinstvo tokrat odigralo zelo pomembno vlogo: “Tok tekme so v četrtem nizu spreobrnili gledalci, bili so v 99.9 odstotkih na njegovi strani, nimaš kaj. Občinstvo ga je dvignilo, ko je to potreboval. Škoda.”

Đoković letos v Parizu še ni izgubil niza. Foto: Guliverimage

Zbrana sedma sila ga je pobarala tudi o nočnem terminu, ki naj bi bil njemu bolj pisan na kožo, s čimer pa se Srb ni strinjal: “Nikakor ne! Ljudje radi delajo zgodbice, špekulirajo, a to prepuščam drugim. Gre za stopnjevanje napetosti pred veliko tekmo, kar razumem, a bistvene pozornosti temu ne namenjam.”

“Vedel sem, da bova igrala v teh nekoliko počasnejših večernih pogojih, a tako je bilo tudi predlani, če se spomnite, pa me je takrat ‘počistil’ z igrišča,” je še dodal Đoković.

“Kdo je največji vseh časov? Kot, da je to važno!”

Nadal je po koncu srečanja razumljivo sijal od sreče. Potrdil je namigovanja, da bi to utegnil dejansko biti njegov zadnji Roland Garros, na katerem nastopa.

“V Rimu sem dejal, da bom imel tu s seboj svojega zdravnika, a o tem sedaj ne želim govoriti. Bom več povedal, ko bo konec turnirja. Na koncu srečanja sem bil kar malce čustven, saj zadnji trije meseci niso bili lahki. Če zadeve s stopalom ne bom mogel izboljšati, potem se težko še vidim v vlogi profesionalca, zato uživam v vsakem trenutku tukaj,” je začel Španec, ki se s sinočnjo zmago počasi približuje 22. zmagi na turnirjih velike četverice.

Foto: Becker Eibner-Pressefoto via Guliverimage

To bi bila zanj že kar neverjetna štirinajsta na Rolandu Garrosu. “To je bila prava teniška klasika, čeprav sva se srečala že v četrtfinalu. Novak, Roger (op.a.: Federer) in jaz imamo izjemno skupno zgodbo, ki vključuje same pomembne, odločilne tekme, je še povedal Majorčan.

Na vprašanje, kdo je največji vseh časov, brez česar skoraj že ne gre na novinarskih konferencah Nadala oziroma Đokovića, je bil “Rafa” pričakovano diplomatski.

“To je večna dilema, z mojega zornega kota to sploh ni tako pomembno, vsi trije smo uresničili svoje sanje. Spisali smo prenekatero stran zgodovine tega športa, saj nam je uspelo nekaj, kar se še nikoli prej ni zgodilo. Meni zato niti ni tako pomembno, kdo konča z največ naslovi Majors oziroma kdo je največji vseh časov, saj smo si za moje pojme enaki.” je zaključil rekorder po številu najpomembnejših titul v belem športu.

Za nagrado ga v petek po dnevu počitka čaka “zmenek” z Alexandrom Zverevom. To bo njun jubilejni deseti obračun. Nadal vodi s 6 proti 3, na pesku ima Španec prednost 4-1.

Komentari

Vaš komentar