Novak za srbske medije: Pripravljen sem nositi vse posledice

ATP 18. Feb. 20228:36 > 8:371 komentar
Delite:
Foto: Guliverimage

Potem ko je ta teden že dal intervju za BBC, je najboljši teniški igralec na svetu Novak Đoković o januarskih zapletih pred pričetkom odprtega prvenstva Avstralije spregovoril še za srbske medije.

Spomnimo, da je srbski teniški as januarja ostal brez nastopa na teniškem turnirju v Melbournu, potem ko se je zaradi neustrezne vize znašel v nemilosti avstralskih oblasti, zaradi česar je moral zapustiti državo.

O celotni izkušnji, ki je bila zanj sila neprijetna, in tudi boju za pravice igralcev ter etiketiranju je Đoković spregovoril  v pogovorni oddaji Oko na srbski nacionalni televiziji RTS.

“Vedno sem se zavzemal in podpiral popolno neodvisnost in avtonomijo vsakega človeka. Vsak človek se ima pravico svobodno odločati in sprejemati odločitve, ki se mu zdijo najboljše zanj in njegovo zdravje. Ne vpletam se v politiko katerekoli države, niti je ne želim komentirati,” je dejal Đoković.

Foto: Guliverimage

Med drugim se je dotaknil tudi občutljive teme glede cepljenja proti koronavirusu in tega, da je postal prvi obraz proticepilcev, ki so ga prekrstil v Novax. “Nikoli nisem dejal, da pripadam tej skupnosti, vedno pa sem se trudil spoštovati svobodno izbiro. Zato upam, da bodo tudi ostali spoštovali mojo izbiro. Imam različne vzdevke, ne samo zdaj, ampak skozi celotno kariero. Vedno bodo ljudje, ki te podpirajo, in takšni, ki te ne,” je dejal teniški igralec.

Obenem je o cepljenju še dejal, da ostaja odprtega duha, a zaenkrat vztraja pri odločitvi, da zaradi pandemije koronavirusa ne bo zavihal rokava. “Pripravljen sem nositi vse posledice. To je moja zavestna odločitev. Sklenil sem, da je zame tako bolje.”

Čutil podporo svojih navijačev

V nadaljevanju se je razgovoril predvsem o vseh dogodkih, ki so se mu zgodili po prihodu v Avstralijo in zakaj se je odločil odpotovati na turnir, čeprav ni bil cepljen.

“Pripravljen sem bil ostati doma, a sem nato dobil možnost zdravniške izjeme. Vsi, ki so zanjo prosili, so jo dobili. Tudi zato sem se odločil, da grem v Avstralijo. Dve neodvisni zdravstveni komisiji sta analizirali vse dokumente, ki smo jih predložili. To smo naredili anonimno, sploh niso vedeli, da sem jaz. Med drugim sta z zdravniško izjemo v Avstralijo vstopila tudi hrvaški trener in češki teniški igralec, ki je tja prišel 10 dni pred mano. Nobenih težav ni bilo. Nato sem prišel jaz in vizume so jima odvzeli,” je dejal.

Novaka Đokovića so takole prepeljali pred sodnika, ki je potrdil deportacijo. Foto: REUTERS/Loren Elliott via Guliver

Voditelj ga je med drugim spraševal tudi o bivanju v hotelu za imigrante, kjer je prebil večino časa po prihodu v Avstralijo in podpori ljudi, ki so se zbirali pred stavbo.

“Razmere so bile težke, tega nisem pričakoval, a tako je bilo, s tem sem se moral sprijazniti. Čutil sem molitve in podporo naših ljudi. Pogled na mojo sobo ni bil tam, kjer so se zbirali, zato jih nisem videl, sem jih pa slišal. Veliko ur so preživeli spredaj in mi nudili podporo ter ljubezen, ki mi je vlivala veliko moči. Hvaležen sem za vso podporo iz Srbije, regije in sveta,” je še povedal Đoković, a pristavil, da mu bodo Avstralija in Avstralci ne glede na grenko izkušnjo ostali v lepem spominu.

Komentari

Vaš komentar