Seppi šokiral FedExa: Ne vem, kako mi je uspelo

Tenis ostalo 23. Jan 201511:31 > 11:33

Ljubljana – Italijan Andreas Seppi je v 3. krogu OP Avstralije poskrbel za prvo veliko presenečenje v letošnji teniški sezoni, potem ko je izločil Rogerja Fedrerja, ki je v Avstralijo prišel odlično pripravljen. “”V ključnih trenutkih sem grešil in izgubil kontrolo,” je bil razočaran legendarni Švicar.

Roger Federer v Avstraliji tako hitro ni izgubil vse od leta 2001, ko se je še kot najstnik prebijal med najboljše na svetu. Po zelo dobrih uvodnih nastopih v letošnji sezoni je v Avstralijo prišel kot eden od favoritov za končno zmago, svojo pot pa končal še pred koncem prvega tedna. Andreas Seppi je na koncu slavil s 3:1 v nizih. Z agresivno igro je Švicarja silil v številne napake in uvodna niza dobil s 6:4 in 7:6. Federer je dobil tretji niz in napovedal povratek, a vse zapravil v podaljšani igri četrtega niza, ko je imel pri vodstvu s 5:4 tudi servisa za odločilni peti niz, vendar storil dva napaki in Seppiju odprl vrata do največje zmage v karieri.

“Premagati Federerja in to prvič v življenju, še posebej na turnirju za grand slam je nekaj, česar se nisem nadejal. Presrečen sem in ni besed, s katerimi bi opisal, kako se sedaj počutim. Ne vem, kako mi je uspelo. Ko sem prišel na igrišče, sem imel v glavi misel, da uživam v dvoboju in se ne nadejam preveč. Bil sem miren, morda je bil to ključ moje dobre igre. Od prve do zadnje točke sem igral svoj najboljši tenis in na koncu dvoboj z drugim igralcem sveta končal kot zmagovalec. In še igral sem na centralnem igrišču. Sijajno,” je bil po sploh prvi zmagi proti Federerju navdušen Seppi.

Federer na drugi strani ni imel prav veliko razlogov za zadovoljstvo. Štirikratni zmagovalec OP Avstralije skozi celoten dvoboj ni našel prave mirnosti, nestanovitnost v ključnih trenutkih ga je verjetno stala tudi zmage, saj je naredil kar 55 napak. “To je bil za mene zelo slab dan. Me je izdal beckhend? Forheand? Servis? Rekel bi, da vse po malem – na splošno sem imel občutek, da ne morem začeti igrati. Vseeno sem se držal in s 4:1 vodil v podaljšani igri drugega niza. Vse ni bilo tako slabo, toda ko je bilo najpomembnejše, je vse nekako šlo v njegovo korist. Mislim, da zaradi tega, ker nisem imel svojega ritma in sem v nekaterih situacijah, ko drugače igram agresivno, igral bolj mirno. Rad bi, da sem igral malce bolje in pokazal svoj maksimum, poraz na začetku turnirja boli. Imel sem nekaj priložnosti, da se vrnem v igro, a sem vse zapravil in grešil v ključnih trenutkih ter izgubljal kontrolo. Zelo mi je težko, ta poraz me zelo boli,” je dejal Federer.

Federer je v Avstralijo prišel na krilih zmage v Brisbaneu in tisoče zmage v karieri, domov pa bo vseeno odšel z grenkim priokusom v ustih …

Vsi ostali favoriti na čelu z Novakom Đokovićem in Rafaelom Nadalom ostajajo v igri. Sodeč po uvodnih partijah je v najboljši formi srbski zvezdnik, toda Seppi je proti Federerju dokazal, da nas tudi v nadaljevanju turnirja verjetno čaka še kakšno veliko presenečenje.

Author: Ž. Š., Foto: Getty Images