Jana Novotna izgubila zadnjo bitko

WTA 20. Nov 201710:06 > 10:07
Gary M Prior/Allsport

Legendarna češka teniška igralka Jana Novotna je po dolgi in težki bitki z rakom umrla v 50. letu starosti.

Jana Novotna je največji uspeh v karieri dosegla leta 1998, ko je v finalu Wimbledona v dveh nizih odpravila Francozinjo Nathalie Tauziat in pri 29 letih in 9 mesecih postala najstarejša igralka, ki ji je prvič uspelo osvojiti turnir za grand slam med posameznicami. Ob tem je osvojila tudi 16 naslovov na turnirjih za grand slam med dvojicami (štiri na sveti travi, tri na Roland Garrosu in OP ZDA ter dva na OP Avstralije) in štiri med mešanimi dvojicami (zmagala ni le na pariškem rdečem pesku).

Novotna se je v Eimbledonu še dvakrat prebila do finala. Leta 1993 je proti Steffi Graf vodila že s 4:1 v tretjem nizu, a je izgubila pet iger zapored in ostala brez zmage, štiri leta kasneje je bila boljša še Martina Hingis.

Čehinjo je odlikoval predvsem njen servis in volej igra, s čimer je bila edinstvena v svoji generaciji, najvišje na lestvici WTA med posameznicami pa je bila na drugem mestu. Skupno je osvojila 24 naslovov med posameznicami in 76 v konkurenci dvojic, na olimpijskih igrah je osvojila dve srebrni kolajni med dvojicami in bron med posameznicami, s Češko pa je leta 1998 slavila tudi v pokalu FED.

“Jana je bila inspiracija, tako na igrišču, kot izven njega, vsem, ki so jo imeli priložnost spoznati. Njena zvezda bo za vedno sijala v zgodovini WTA-ja,” je ob njeni smrti dejal Steve Simon, izvršni direktor WTA-ja. Novotna je bila leta 2005 sprejeta v teniško hišo slavnih.