Barty prva po Henin, se bo zgodba ponovila?

Tenis 23. Mar 202216:00
Foto: Hamish Blair - AP via Guliverimage

Z uradno naznanitvijo svoje upokojitve se je Ashleigh Barty pridružila kratkemu seznamu tistih igralk, ki so nepričakovano hitro sklenile svojo športno pot.

Zadnja na tem, ne prav dolgem svitku papirja, pompoznih slovesov je vsekakor Marija Šarapova. Petkratna zmagovalka turnirjev velike četverice se je za odhod v pokoj odločila predlani pri 32 letih, kar je relativno pozno, če jo primerjamo z nekaterimi ostalimi zvezdnicami belega športa.

Ko je Barty danes zgodaj zjutraj po našem času na Instagramu objavila poslovilni zapis in so avstralski mediji objavili njen petminutni video s Casey Dellacquo, je Avstralka s tem nekoliko spomnila na Justine Henin.

Slednja je športno pot sklenila spomladi 2008 pri 29 letih starosti, potem ko je utrpela poraz v 2. krogu berlinskega WTA turnirja. Kot razlog je navedla poslabšanje s poškodbo komolca, ki jo je staknila predhodno leto v Wimbledonu. Njena zapuščina je sedem zmag s turnirjev velike četverice med posameznicami.

Belgijka je tudi zadnja pred Barty, ki je v pokoj odšla kot številka 1 svetovnega tenisa (14. maj 2008), se je pa leto in pol kasneje vrnila na turnejo. “Navdih za to je bila zmaga Rogerja Federja v Parizu in uspeh rojakinje Kim Clijsters,” je takrat povratek komentirala Henin.

“Comeback” ji ni prinesel nobenega naslova na turnirjih velike četverice, zavihtela se je na 12. mesto WTA lestvice ter se januarja 2011 po OP Avstralije še drugič – tokrat dokončno – poslovila.

Materinski nagon

Skupni imenovalec (pre)zgodnje upokojitve imajo z Barty še tri velikanke ženskega tenisa.

  1. Rusinja Elena Dementjeva je slovo vzela pri 29 letih, kot deveta igralka sveta s 16 naslovi na WTA turneji in dvema uvrstitvama v finale turnirjev velike četverice. Le nekaj mesecev kasneje se je poročila s hokejistom Maksimom Afinogenovim in tri leta kasneje povila hčerkico Veroniko.
  2. Danka Caroline Wozniacki je svoje sanje izpolnila z zmago na OP Avstralije 2018. Dve leti kasneje je javnosti obelodanila, da je profesionalni tenis ne zanima več. Lani junija je rodila prvorojenko Olivio, očka je nekdanji košarkar Dallasa, David Lee, s katerim se je pred tremi leti tudi poročila.
  3. Poljakinja Agnieszka Radwanska je ena izmed tistih teniških igralk, ki je sicer dosegla prvo mesto na WTA lestvici, a nikdar ni zmagala na ‘Majors’ turnirjih. Dobra tri leta nazaj je poljskim medijem sporočila, da odhaja v pokoj, 27. junija predlani je z možem Dawidom Celtom pozdravila sina Jakuba.

Obstaja še nekaj takih teniških mojstric, ki so se zagotovo poslovile prej, kot je to javnost pričakovala. Omenimo le tiste, ki so osvojile vsaj en turnir velike četverice: Martina Hingis (22 let, vrnila se je po dveh sezonah), Marion Bartoli (28 let), Steffi Graf (30 let), Kim Clijsters (24 let, vrnila se je po dveh sezonah) in Tracy Austin (31 let).

 

Komentari

Vaš komentar