Kraševec določil postavo: Doma in na pesku smo favoriti

Pokal Billie Jean King 14. Okt 202217:02 0 komentarjev
Zidanšek in Juvan; Foto: Guliverimage

Kapetan slovenske ženske reprezentance Andrej Kraševec je objavil seznam igralk, ki bodo nastopile v pokalu BJK proti Kitajski. Naj spomnimo, dvoboj je na sporedu 11. in 12. novembra v Velenju.

Na seznamu sta obe najboljši igralki, ki sta trenutno med prvimi stotimi na lestvici WTA, Kaja Juvan in Tamara Zidanšek. Juvan, ki je na 87. mestu, po porazu v osmini finala v Portorožu ni nastopala na turnirjih, Zidanšek, na lestvici je mesto za Kajo, pa je še drugi teden zapored  v Tuniziji. Jutri jo čaka nastop v polfinalu turnirja ITF v Monastirju, njena tekmica pa je Italijanka Sara Errani.

V slovenski ekipi je prvič po letu 2017 tudi Andreja Klepač (trenutno igra v San Diegu), povabljeni pa sta tudi Živa Falkner in Pia Lovrič, ki sta bili v ekipi že aprila v Turčiji. Naj spomnimo, Slovenija je bila takrat uspešna v 1. evro-afriški skupini in se uvrstila v končnico (BJK Cup Play-offs) tega tekmovanja, v primeru zmage pa bi naslednje leto igrala v kvalifikacijah za finalni del pokala BJK. Slovenija ni bila tako blizu svetovnemu vrhu od leta 2012, ko je zadnjič igrala v takrat svetovni skupini pokala FED.

To bo drugi medsebojni dvoboj med Slovenijo in Kitajsko. Reprezentanci sta se srečali leta 2005 v Pekingu. To je bil dvoboj v kvalifikacijah za svetovno skupino ena, Kitajke pa so zmagale s 4:1. Edino zmago je za Slovenijo dosegla Katarina Srebotnik, igrale pa so še
Andreja Klepač, Tina Križan in Sandra Volk.

Kaja Juvan v objemu kapetana Kraševca; foto: Tenis Slovenija

“Par, ki nas bo zastopal med dvojicami, bomo določili naknadno, odvisno od tega, kako se bo dvoboj razpletal. Če bo na primer ena igralka pred tem igrala dolg obračun, je ne nameravam dati na igrišče še za dvojice. Igramo doma, na dekletom priljubljeni peščeni podlagi. Mislim, da je v tem duelu Slovenija favorit” je za Sportklub povedal kapetan Kraševec.

Kitajsko bo vodila Qinwen Zheng, ki je trenutno 28. na lestvici WTA, druga je Xiyu Wang (59.), tretja Lin Zhu (66.), četrta in peta pa Xinyu Wang (80.), ki je hkrati 93. na razpredelnici parov, ter Yue Yuan (102.). Manjkala bo torej njihova najvišje uvrščena igralka Shuai Zhang, sicer 27. teniška igralka sveta sodeč po WTA lestvici.

Dvoboji 11. in 12. novembra bodo potekali v velenjski Beli dvorani, kjer ni bilo potrebno posebej navoziti peska, kot bi bila praksa v dvoranah Kodeljevo oziroma Tivoli. Ljubljanski lokaciji sta bili namreč v začetku primarna ideja Teniške zveze kot izbira prizorišča pomembnega duela z azijsko zasedbo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!