Možnosti proti Kitajkam v odstotkih so 51 proti 49

Kraševec, Juvan in Krušič; Foto: MaHr

Slovenska ženska teniška reprezentanca se bo prihodnji mesec s Kitajsko borila za zmago in napredovanje v zaključni del kvalifikacij pred elitno svetovno skupino. Danes sta na novinarski konferenci pred srečanjem desetletja za ženski reprezentančni tenis spregovorila najbolje rangirana igralka Kaja Juvan ter kapetan Slovenije, Andrej Kraševec.

Obračun se bo 11. in 12. novembra odvijal v velenjski Beli dvorani.

“V Ljubljani ni bilo posluha, termini na Kodeljevem in v Tivoliju so zasedeni, poleg tega aplikacija peska na parket terja strošek v višini do 50.000 evrov,” je o izboru prizorišča najprej spregovoril direktor Teniške zveze, Grega Krušič.

Delegacija Mednarodne teniške zveze je lokacijo uradno potrdila, torej so bili z merami igrišča, nastanitvenimi zmogljivostmi in ostalimi zadevami, zadovoljni. Kitajska reprezentanca bo stanovala v Hotelu Paka, na prizorišče prihajajo v četrtek 10. novembra, ko bo na sporedu tudi uradni žreb.

Improviziran teater

Na igrišču številka 1 se bodo igrali dvoboji, na ‘dvojki’ bodo postavljene montažne tribune za med 800 in 1000 gledalci, dodaja Krušič. Slovenska reprezentanca se bo v Ljubljani zbrala 7. novembra, opravila en trening, po kosilu pa se bodo dekleta s Kraševcem preselila v Velenje.

Slovenija je bila tako blizu elitni skupini nazadnje leta 2011, ko so tedaj dekleta v Mariboru na čelu s Polono Hercog in Katarino Srebotnik (del ekipe je bila še Maša Zec Peškirič) izgubila z Nemkami in za obstanek v II. svetovni skupini Pokala Federacij v Kopru ugnale Kanado.

“Iz Turčije, kjer smo si zagotovile preboj, sem si najbolj zapomnila odlično vzdušje v ekipi in upam, da bomo to povezanost prenesle tudi na obračun s Kitajsko. Sem maksimalno motivirana, da nam uspe. Uvrstitev na WTA lestvici se je na reprezentančnih tekmovanjih že večkrat izkazala za nepomembno,” je pred duelom z azijsko velesilo optimistično razpoložena Kaja Juvan. Tedne do srečanja s Kitajsko bo Ljubljančanka izkoristila za trening na pesku.

Foto: Tenis Slovenija

Peščeno podlago je Teniška zveza v dogovoru s selektorjem Kraševcem izbrala načrtno, saj je jasno, da se nasprotnice precej bolj domače počutijo na trdih podlagah. Igralo se bo z žogicami Dunlop Fort.

V primeru uspeha spomladi boj za uvrstitev med svetovno smetano

Kraševec je Kajo dopolnil, da so jim ostale reprezentance v Turčiji spomladi zavidale odlično vzdušje. “Smo doma in na peščeni podlagi, zato nam dajem 51 odstotkov za zmago (smeh),” je dejal kapetan.

Kapetan BJK Cup reprezentance, Andrej Kraševec; Foto: Aleš Fevžer

Slovenijo bodo v Velenju zastopale Andreja Klepač, Kaja Juvan, Tamara Zidanšek, Pia Lovrič in Živa Falkner. Če dekletom prihodnji mesec uspe, se bodo spomladi 2023 skušale čez zadnje sito prebiti na novembrski sklepni turnir svetovne elite, na katerem nastopi 12 najboljših držav.

Tega, mimogrede, letos med 8. in 13. novembrom gosti Emirates Arena v Glasgowu.

Komentari

Vaš komentar