Poslavlja se največja teniška igralka samostojne Slovenije

Tenis 5. Avg 202210:30 > 11:23 1 komentar
Katarina Srebotnik; Foto: Tenis Slovenija

V Portorožu bo med 11. in 18. septembrom potekal teniški turnir WTA Zavarovalnica Sava Portorož. V ospredju bodo nastopi najboljših slovenskih igralk, ob tem pa bosta uradno zaključila kariero Katarina Srebotnik in Blaž Kavčič.

Že prej je bilo jasno, da se bo od tekmovalnega tenisa v Portorožu poslovil Blaž Kavčič, za ta korak pa se je odločila tudi Katarina Srebotnik.

Velenjčanka je v svoji karieri osvojila štiri turnirje WTA med posameznicami, še bolj uspešna pa je bila v igri dvojic. 4. Julija 2011 se je Srebotnikova namreč po zmagi v dvojicah v Wimbledonu s Čehinjo Kveto Peschke povzpela na 1. mesto na lestvici WTA v dvojicah.

Jemala velike skalpe

Skupaj je osvojila kar 39 naslovov v dvojicah, med njimi pet turnirjev za grand slam v kategoriji mešanih dvojic in en turnir za grand slam (Wimbledon 2011) v ženskih dvojicah. Portorož ima pri njej posebno mesto, saj je kar dvakrat nastopila v finalu.

Katarina Srebotnik v Portorožu; Foto: Tenis Slovenija

V kategoriji posameznic ima za pasom takšne skalpe kot so denimo Arantxa Sanchez Vicario, Lindsay Davenport, Kim Clijsters, Amelie Mauresmo, Dinara Safina, Caroline Wozniacki in na OP Francije leta 2008 tudi slovito Sereno Williams.

Odločitev o zaključku izjemne kariere je Katarina komentirala: “Napočil je čas, da po 24. letih profesionalne kariere zaključim svojo teniško pot. Na njej je bilo res veliko izjemnih in nepozabnih trenutkov, ki bodo za vedno ostali z mano. Vabim vas, da se mi pridružite v Portorožu, v soboto, 17. septembra 2022, na mojem uradnem zaključku.”

Najboljši rezultati Katarine Srebotnik:
• 1. mesto na svetu v konkurenci dvojic (najvišja uvrstitev)
• 20. mesto na svetu v konkurenci posameznic (najvišja uvrstitev)
• 6 osvojenih turnirjev za grand slam
• 4 zmage na turnirjih WTA med posameznicami
• 39 zmag na turnirjih WTA v dvojicah

Tenis Slovenija je za tokratno izvedbo WTA tekmovanja serije 250 kupila licenco turnirja v avstrijskem Linzu. V času dogodka bo na peščenih igriščih TC Portorož potekal tudi dvoboj Davisovega pokala med Slovenijo in Estonijo. Tam bo slovo od profesionalnega tenisa vzel Aljaž Bedene.

Prišla tudi v Guinnessovo knjigo rekordov

“Kata” je že kot najstnica navdušila. Je lastnica enega izmed rekordov, ki ga bo moč samo doseči, nikoli pa preseči, saj je tri vrste turnirjev osvojila že v svojem debutu. Tako je leta 1998 v Makarski na krstnem WTA turnirju slavila v konkurenci parov s Tino Križan, leto kasneje je prvič nastopila med posameznicami in kar takoj pokorila vso konkurenco na Portugalskem v Estorilu, nekaj tednov kasneje pa v zrak dvignila še pokal za zmago na Rolandu Garrosu. V konkurenci mešanih dvojic ji je družbo delal Južnoafričan Piet Norval.

Rekorderka Katarina Srebotnik; Foto: Tenis Slovenija