Francoski odbojkarji po trilerju prvič olimpijski prvaki

Odbojka 7. Avg 202117:43
Francoska odbojkarska reprezentanca
Foto: Valentyn Ogirenko/Reuters

Francoski odbojkarji so v tekmi preobratov in po pravem trilerju osvojili svoj prvi naslov olimpijskih prvakov. V finalu so bili s 3:2 (23, 17, -21, -21, 12) boljši od reprezentance Ruskega olimpijskega komiteja.

Čeprav so osvojili naslov evropskega prvaka (2015), dvakrat pa bili najboljši tudi v ligi narodov (2015, 2017), je bila najboljša uvrstitev francoskih odbojkarjev na olimpijskih igrah osmo mesto iz Seula leta 1988. Sedaj so svojo uvrstitev močno popravili in z zmago proti reprezentanci Ruskega olimpijskega komiteja osvojili naslov olimpijskih prvakov.

“To je neverjetno. Smo prvaki. Olimpijski prvaki,” navdušenja ni skrival francoski reprezentant Kevin Tillie, ki je s soigralci dobil uvodna dva niza, a so se ruski odbojkarji vrnili in skoraj zrežirali preobrat.

Rusi močno otežili delo Francozom

O zmagovalcu je na koncu odločal peti niz. Ta je bil v slogu celotne tekme tesen in poln preobratov. Rusi so vodili s 5:3, a so Francozi izenačili na 8:8 in potem povedli z 10:8. Po točki Antoina Brizarda, ki je spretno ukanil ruski blok za 14:12, so bili Francozi na pragu zmage. Rusi so nato v naslednji akciji žogo poslali izven igrišča, kot zadnji kanček upanja pa nato zahtevali ogled posnetka. A dotika v bloku ni bilo in francosko olimpijsko slavje se je lahko začelo.

“Bilo je 2:0 v nizih za nas, a je nasprotnik igral zelo dobro in nam močno otežil delo. Veseli smo zmage v petem nizu. To je noro, neverjetno,” je bil navdušen odbojkar galskih petelinov Jenia Grebennikov.

V zmagoviti ekipi sta se najbolj izkazala Ngapeth s 26 in Jean Patry s 15 točkami, pri poražencih jih je 20 dosegel Egor Kljuka.

Že v jutranjih urah sta se v malem finalu za bron pomerila južnoameriška tekmeca Argentina in Brazilija. Po maratonski tekmi in petih nizih so Argentinci premagali branilce naslova s prejšnjih iger s 3:2 (23, -20, -20, 17, 13).

Komentari

Vaš komentar