Kdo so “umazani” Argentinci in zakaj so nevarni za Slovence?

Košarka 25. Jul 20217:00
Veteran Luis Scola pri 41 letih še vedno prispeva veliko, foto: Guliverimage.

Prva nasprotnica na prvi tekmi ob prvi uvrstitvi Slovenije na olimpijske igre bo Argentina. Ognjeni krst varovancev Aleksandra Sekulića bo vse prej kot lahek. Gre za aktualne svetovne podprvake in olimpijske zmagovalce iz leta 2004. Ne le, da jim ne manjka šampionski pedigre, gre za moštvo, ki je podobno uigrano kot slovensko. V Tokiu je namreč kar deset košarkarjev, ki so si pred dvema letoma okoli vratu nadeli srebrno medaljo s svetovnega prvenstva.

Argentina je ena najboljših košarkarskih reprezentanc zadnjih dveh desetletij. Vse od izjemne generacije, ki si je pred 17 leti pokorila tudi olimpijski turnir in je na košarkarskih parketih kraljeval legendarni Manu Ginobili, do danes, gavči niso manjkali na velikem tekmovanju.

Iz takratne zlate argentinske generacije je v kadru še danes eno ime – Luis Scola. Zdaj že 41-letni veteran verjetno igra na zadnjih olimpijskih igrah, ki bodo zanj že neverjetne pete. Na prejšnjih štirih je vzel dve medalji, zlato in bronasto, enkrat osvojil četrto mesto, najslabši je bil leta 2016 v Riu, ko je Argentina zasedla osmo mesto.

Argentinska olimpijska reprezentanca:

Lucas Vildoza, 25 let, 189 cm, New York Knicks
Facundo Campazzo, 30 let, 180 cm, Denver Nuggets
Nicolas Laprovittola, 31 let, 188 cm, Real Madrid
Leandro Bolmaro, 20 let, 200 cm, Barcelona
Patricio Garino, 28 let, 198 cm, Žalgiris
Nicolas Brussino, 28 let, 205 cm, Zaragoza
Juan Pablo Vaulet, 25 let, 199 cm, Manresa
Gabriel Deck, 26 let, 198 cm, Oklahoma City Thunder
Luis Scola, 41 let, 207 cm, Varese
Marcos Delia, 29 let, 209 cm, Trieste
Tayavek Gallizzi, 28 let, 204 cm, Instituto
Francisco Caffaro, 21 let, 214 cm, Virgina Cavaliers

Scola je še vedno eden ključnih košarkarjev ekipe, je član prve peterke in kljub letom ostaja pomemben za igro, ki jo vodi selektor Sergio Hernández. A tu ni le Scola, ki bo skoraj zagotovo postal tretji košarkar v zgodovini Argentine, čigar številko, štirico, bodo po koncu kariere upokojili ob petici Ginobilija in trinajstici Andrésa Nocionija.

Močni na zunanjih položajih

Če je ena od prednosti Slovenije ta, da se igralci med seboj odlično poznajo in je v kadru, ki ga ima na voljo Aleksander Sekulić kar sedem košarkarjev, ki so bili del zlate reprezentance z EuroBasketa 2017, podobno velja za Argentino. Ekipa, ki je pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu klonila šele v finalu proti Španiji, je doživela vsega dve spremembi. Manjkata Maximo Fjellerup in Lucio Redivo, zamenjala sta ju Juan Pablo Vaulet in Leandro Bolmaro.

Sergio Hernandez, trener Argentine, foto: Guliverimage.

“Že nekaj časa se jim posvečamo. So zelo izkušena reprezentanca, na vseh velikih tekmovanjih sodelujejo. Tukaj je še vedno Scola z izkušnjami in poletnostjo, ne glede na starost. Je pomemben igralec ekipe in se veliko vrti okoli njega. Glavni dirigent je Laprovittola, imajo pa še kar nekaj posameznikov, ki so zelo nevarni, kot denimo Vildoza, Deck, Brussino odlično igra v Zaragozi. Gre za zelo temperamentno in nevarno reprezentanco,” je o Argentini povedal Sekulić.

Nastopi na velikih tekmovanjih:

Olimpijske igre:
Nastopi: 7
Medalje: 2 – zlata (2004), bronasta (2008)

Svetovna prvenstva:
Nastopi: 14
Medalje: 2 – zlata (1950), srebrna (2002, 2019)

Prvenstvo AmeriCup:
Nastopi: 18
Medalje: 13 – zlata (2001, 2011), srebrna (1995, 2003, 2005, 2007, 2015, 2017), bronasta (1980, 1993, 1999, 2009, 2013)

Največja moč Argentine je na zunanjih položajih. Hernández ima na voljo kar tri odlične organizatorje igre. Pomembnejša sta Facundo Campazzo in Nicolas Laprovittola, ki svojo kvaliteto dokazujeta v Denverju oziroma Real Madridu. Tukaj je še Luca Vildoza, ki je maja podpisal za New York Knicks, potem ko je pet let kazal dobre predstave v španski Baskoniji.

Če to ni dovolj, je na položaju branilca ali nižjega krila še izjemno talentirani Bolmaro, ki je dobre predstave v dresu Barcelone pokazal tudi na letošnjem zaključnem turnirju Evrolige. Omeniti velja tudi Patricia Garina in Nicolasa Brussina.

“Brez dvoma je prednost njihova zunanja linija, Campazzo je dirigent, ki vse povezuje. On in Scola sta motor ekipe. So izjemno nevarni, ta njihov južnoameriški način igre je tudi malce umazan, a so zelo talentirani in znajo igrati košarko. Zato tudi nizajo izjemne rezultate na velikih tekmovanjih. Dobro bomo morali biti pripravljeni na njih,” pa je o prvih nasprotnikih Slovenije povedal Aleksej Nikolić.

Campazzo je bil v letošnji končnici prvi organizator igre Denverja, kjer si garderobo deli z Nikolo Jokićem, MVP-jem lige NBA minulo sezono. Foto: AP Photo/David Zalubowski

Kapetan Zoran Dragić je poudaril, da argentinske košarkarje dobro poznajo: “Gre za zelo atletsko ekipo, ki igra zelo hitro. Veliko igralcev poznamo, z njimi smo igrali tudi v klubih in vemo, od kod grozi največja nevarnost.”

Prednost Slovenije hitra igra

Šibkejši so pod obročem, kjer torej še vedno pomembno vlogo igra Scola. Pomaga mu Gabriel Deck, še tretji član lige NBA v argentinski reprezentanci, ki tekme začenja na položaju krilnega centra. Gre za še enega nekdanjega člana Real Madrida, ki je letos podpisal za Oklahomo.

Nekdanji slovenski reprezentant Boštjan Nachbar priložnost vidi v hitri igri Slovenije: “Če bodo uspeli argentinski hitri in močni branilci, ali španski hitri in agresivni branilci zmanjšati učinkovitost Luke Dončića, bomo morali počakati, da vidimo. V principu pa bi morala biti Slovenija neugodna za oba nasprotnika. Tekma je pa nekaj drugega, mi lahko tukaj govorimo… (smeh, op. a.)”

Argentina sicer na pripravljalnih tekmah ni bila najbolj uspešna. Izgubila je vse tri, tudi proti Američanom, ki so jih ugnali s 108:80. Scola je v le 19 minutah dosegel 16 točk, Lapravittola jih je dodal 13 in Campazzo 12.

Mike Tobey in Luka Dončić bosta glavna nevarnost za Argentince.

Največji uganki pred tekmo sta, kdo bo zadolžen za pokrivanje Luke Dončića in kdo se bo pod obročem spopadel z Mikom Tobeyjem. Najverjetneje bo slovenski zvezdnik znova deležen veliko podvajanja. To bi bilo za Slovenijo dobro, saj je Luka morda najboljši na svetu pri podajanju iz takšnih položajev.

Tekme Slovenije v skupini C:
26. 7. ob 6.40: Slovenija — Argentina
29. 7. ob 6.40: Slovenija — Japonska
1. 8. ob 10.20: Slovenija — Španija

Druga ključna uganka bo torej dvoboj pod obročem, kjer Argentina ni tako močna, kot denimo Litva. Kako se bodo Argentinci spopadli proti pick and rollu Dončića in Tobeyja? Vprašanje, ki te dni zagotovo argentinskemu selektorju povzroča veliko preglavic.

Komentari

Vaš komentar