Presenečeni Dončić ni pričakoval 40 minut takšne obrambe

Slovenci na OI 1. Avg 202113:56 > 16:13 0 komentarjev
Luka Dončić, foto: FIBA.

Slovenski košarkarji, na čelu s selektorjem Aleksandrom Sekulićem, so po veliki zmagi nad Španijo jasno kar žareli od sreče, a priznali utrujenost.

Tekma, ki je še enkrat več izpostavila, da Slovenija ni le Luka Dončić, je hkrati dokazala, kako zelo pomembna je bila ta zmaga v smislu osvajanja olimpijske kolajne. Španci so izgubili in morajo v četrtfinalu zdaj na ZDA, Sekulićevi varovanci imajo opravka z Nemčijo.

 Aleksander Sekulić, selektor Slovenije, je po zmagi nad svetovnimi prvaki dejal: “Nora tekma. Res sem užival. Ponosen sem na predstavo naše ekipe proti svetovnim prvakom, velikemu trenerju in košarkarjem, ki smo jih prisilili, da so 40 minut igrali cono. Mislim, da so to prvi svetovni prvaki, ki so 40 minut igrali cono in to proti Sloveniji. Na to smo lahko ponosni.”

Veselje slovenskih košarkarjev, foto: FIBA.

Prvi zvezdnik reprezentance, Luka Dončić, je moral dobršen del druge četrtine presedeti na klopi, saj je hitro prejel tretjo osebno napako. “Pričakovali smo cono, dva ali tri košarkarje na meni, a ne vseh 40 minut. Iskal sem proste soigralce, ki so imeli odprt met in to nam je uspevalo. Žal smo veliko metov zgrešili, a na koncu smo zmagali. To je vse, kar tukaj šteje. Tudi v nadaljevanju moramo ostati zbrani, vem pa, da smo pripravljeni na vsakega tekmeca.”

“Nismo igrali najboljše tekme. V napadu smo imeli zelo veliko odprtih metov, ki pa jih nismo realizirali in to se je pokazalo na našem ritmu. Vesel pa sem, da smo v končnici pokazali takšen karakter in v tako težki končnici zmagali. Letos še nismo imeli prilike igrati take tekme. In tako odigrati proti svetovnim prvakom je pohvale vredno ter pomembno za samozavest,” je dejal Jaka Blažič, ki ima za seboj naporno srečanje, ko je zlasti v obrambi res dal vse od sebe.

Jaka Blažič, foto: FIBA.

Pozitivno je presenetil tudi center, Žiga Dimec, ki je poudaril kolektivni duh: “Takšne obrambe s strani Špancev nismo pričakovali. Mislim pa, da smo se dobro znašli in dokazali, da smo ostali dovolj kakovostni in da lahko zmagamo tudi, če nam odrežejo Luko Dončića. Pomembno je, da bomo v četrtfinalu dobili lažjega nasprotnika, vsaj na papirju, saj tukaj lahkih nasprotnikov ni.”

Španski tabor po dvoboju jasno ni mogel biti zadovoljen, saj je “furia” vodila več kot 30 minut srečanja. Selektor Sergio Scariolo: “Rad bi čestital Sloveniji za zmago. Istočasno pa bi rekel, da sem zelo ponosen na svoje igralce, ki so vse do konca verjeli v zmago. Peščica detajlov in z našega stališča tudi napak je odločila končni razplet v korist Slovenije v zadnjih minutah. Igrali smo dobro, saj nam je Slovenija dala 30 točk manj, kot jih je dosegala na zadnjih tekmah. A to je dober nasprotnik, ki je zaigral odlično tudi, ko smo odrezali Dončića. Zdaj se moramo čustveno in fizično pobrati in se v četrtfinalu predstaviti z najboljšo verzijo ekipe. Večji del tekme so to danes že kazali.”

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!