“Slovenija si po vsem, kar je naredila, zasluži medaljo”

Košarka 5. Avg 202116:52 > 23:361 komentar
Gregor Hrovat je tolažil skrušenega Klemna Prepeliča, foto: Guliverimage.

Tekme je konec, ne tudi olimpijskega košarkarskega turnirja. Najpomembnejša naloga slovenskega strokovnega štaba po izjemno bolečem porazu proti Franciji bo psihološka priprava pred tekmo za bron. Glave je potrebno dvigniti gor, Slovenci imajo še eno priložnost za medaljo, je odločen kapetan Edo Murić.

“Težko je strniti misli tako hitro. Zelo težka in fizična tekma. Imeli smo zadnji napad, nismo uspeli, čestitam Franciji za vstop v finale. Pred nami je tekma za tretje mesto, morali bomo dati vse od sebe, se spočiti in poizkusiti izboriti medaljo,” je za RTV Slovenija po tekmi dejal slovenski selektor Aleksander Sekulić.

Sanje slovenskih košarkarjev so se končale v zadnjih sekundah, ko je polaganje Klemna Prepeliča za zmago blokiral Nicolas Batum. To je bila ena od njegovih štirih blokad, dosegel je sicer le tri točke, a pomagal v vseh ostalih elementih košarke.

Poteza Batuma, ki je razžalostila Slovenijo

Batum proti Prepeliču, foto: FIBA.
Batum proti Prepeliču, foto: FIBA.
Batum proti Prepeliču, foto: FIBA.
Batum proti Prepeliču, foto: Guliverimage.
Izjemna blokada Batuma v zadnji sekundi, ki je razžalostila Slovenijo. Foto: FIBA.
Skrušeni Klemen Prepelič, foto: FIBA.
Gregor Hrovat in Luka Dončić, foto: FIBA.

Ta prizor bo šel v zgodovino slovenske košarke kot eden najbolj tragičnih in bo še dolgo boleč spomin ne le košarkarjev, temveč tudi vseh navijačev, ki so stiskali pesti za naše košarkarje.

“Prepelič je odigral izjemno tekmo, na koncu nas je tudi vrnil. Če bi šel na zadnji met, bi izbral Luko ali Prleta. Luko so pokrili, imel je prostega Prepeliča, a Francozi so zelo dobra ekipa, imajo najboljšega obrambnega igralca na svetu. S tem, ko nas je vrnil v igro, si je zaslužil ta met. Velikokrat je že odločil v našo korist, tokrat ni šlo. A verjamem, da bo naslednjič zadel,” je s pozitivnimi besedami kot pravi kapetan dejal Edo Murić.

Povsem prav ima. Prav Prepelič je bil glavni razlog, da je Slovenija sploh imela priložnost za zmago. Ko so Francozi v zadnji minuti povedli za pet točk, je s prostim metom znižal Prepelič. Nato izsilil še osebno napako v napadu in s trojko Slovenijo približal na 90:89.

Skrušeni Klemen Prepelič, foto: FIBA.

Pozitivno je na novinarski konferenci po dvoboju razmišljal tudi Luka Dončić: “Ponosen sem na ekipo. Izgubili smo, čeprav smo imeli na koncu lepo priložnost za zmago. Prav vsi so dali vse od sebe. Trdo smo delali dva meseca, da smo pokazali to igro tukaj in presenetili veliko ljudi. Nikakor se tukaj še nismo predali, saj je pred nami še en cilj, za katerega se bomo zdaj zbrali. Danes je odločila tudi sreča, ko je Batum blokiral zadnji met.”

Tretji trojni dvojček olimpijskih iger

Tako se je končal neverjeten niz nepremagljivosti Slovenije z njim v postavi. Po sedemnajstih zaporednih zmagah se je zataknilo na osemnajsti uradni tekmi, v polfinalu olimpijskih iger.

Slovenski superzvezdnik je sicer postal šele tretji košarkar v zgodovini olimpijskih iger s trojnim dvojčkom. Vpisal je 16 točk, 10 skokov in 18 podaj. Pred njim je to uspelo le še LeBronu Jamesu (OI 2012) in košarkarju Sovjetske zveze Aleksandru Belovu (OI 1976).

Luko Dončića je tolažil francoski junak Nicolas Batum, foto: FIBA.

Po tekmi, ko je razočarano obsedel ob parketu z brisačo čez glavo, je do njega pristopil Batum. Dobro se poznata s košarkarskih parketov lige NBA, letos sta se pomerila tudi v končnici, ko je po izjemno napetem boju iz odločilne sedme tekme kot zmagovalec prav tako izšel Francoz. Z LA Clippers je izločil Dallas Mavericks.

“Nicolas je velik človek. Povedal mi je, da sovraži igrati proti meni, a to je mislil z dobrim namenom. Lepo od njega, res je izjemen,” je potezo Batuma, francoskega junaka, pohvalil Dončić.

Ukvarjanje s sodniki

Dvoboj je bil vseskozi zelo izenačen. Najslabše so naši košarkarji igrali v tretji četrtini, ki so jo izgubili z 29:21. Osredotočenje so izgubili tudi zaradi pretiranega ukvarjanja s sodniki, nekaj, kar so si zadali, da bodo v polfinalu odpravili.

Dončić je dobil novo tehnično napako, ki se je pogosto pregovarjal s sodniki in pri tem ni bil osamljen. “Preveč smo si dovolili, da so nas znervirali sodniki, ne bi si smeli tega dovoliti. Izgubili smo osredotočenost, ko smo se zbrali je bilo precej boljše, a žal prepozno,” je dejal Sekulić.

Pogost prizor med tekmo Slovenije proti Franciji, foto: Guliverimage.

Zadnja priložnost

“Malce smo čustveno že prazni, a treba se je dvigniti. Vse kar smo delali dva meseca, za kar smo garali, bomo poizkusili strniti v tekmo proti Avstraliji in z zadnjimi atomi moči zmagati to tekmo, ker čutim, da si Slovenija zasluži medaljo, po vsem kar je naredila. Za to dobro igro, za energijo in atraktivnost, ki nas je krasila celoten turnir. Naredili bomo vse zato, danes bomo žalostni, a jutri je nov dan, pojutrišnjem nova priložnost, naredili bomo vse, da jo izkoristimo,” pred sobotno tekmo za bron odločno dejal Murić.

Francozi bodo v finalu olimpijskih iger igrali tretjič. Oba dosedanja finala so izgubili. Junak je bil z blokado Batum, sicer pa vsi, ki so se izmenjevali pri pokrivanju Dončića. V napadu sta blestela Evan Fournier in Nando De Colo, pod obročem je skoke pobiral Rudy Gobert.

“Odlično tekmo je odločil en met. Čestitam lahko svoji ekipi, da je zdržala. Pomembno je, da nikoli nismo popustili. Dobro smo se pripravili tudi na Luko Dončića. Preučili smo njegovo igro in ga na osnovi analize prejšnjih tekme skušali potisniti na desno stran, a istočasno smo se odločili, da ne žrtvujemo vsega, ko pokrivamo njega. Vsekakor smo na njem menjali naše najboljše košarkarje, ga skušali utruditi, pa je vseeno zbral 18 podaj. Odrezati smo morali tudi ostale, predvsem Vlatka Čančarja,” je po uspehu Francije dejal Vincent Collet.

Francija bo proti ZDA igrala v soboto ob 4.30, tekma ta bron med Slovenijo in Avstralijo bo ob 13. uri.

Komentari

Vaš komentar