Boleč poraz, ki jih bo naredil še močnejše

Košarka 7. Avg 202115:56 > 18:42 1 komentar
Edo Murić je po dvoboju tolažil Luko Dončića. Foto: Guliverimage.

Slovenska košarkarska reprezentanca je nastope na svojih prvih olimpijskih igrah sklenila na nehvaležnem četrtem mestu. Po bolečem porazu v polfinalu proti Franciji Slovencem ni ostalo dovolj moči, da bi parirali razpoloženim Avstralcem. "Vrnili se bomo še močnejši," po koncu olimpijskega turnirja obljubljajo naši košarkarji.

“Ponosen sem na to skupino fantov, težko verjamem, da bi lahko igrali bolje. Na vsaki tekmi so dali vse od sebe, igrali smo eden za drugega, kolektivno, en drugemu stali ob strani v težkih in dobrih trenutkih. Žal dva poraza puščata grenak priokus vsej tej lepi pravljici. Prvič smo se uvrstili na olimpijske igre, žal se nam ni izšlo,” je po tekmi za RTV Slovenija dejal selektor Slovenije Aleksander Sekulić.

“Lahko se pogledamo v ogledalo. Dali smo vse od sebe, borili smo se za vsako žogo. Smo nova in neizkušena skupina, Avstralci igrajo na vsakem prvenstvu polfinale. To bomo vzeli kot šolo, ponosni smo, da so nas imeli tudi za favorite, uživali smo vsako sekundo. Medalja je izostala, gremo naprej v borbe,” je ekipno igro izpostavil tudi kapetan Edo Murić.

Selektor Slovenije Aleksander Sekulić.

Avstralija je Sloveniji v tekmi za zadnjo olimpijsko medaljo nasula kar 107 točk, kar je največ v tem reprezentančnem ciklusu, v katerem so odigrali deset uradnih in dve pripravljalni tekmi.

“Ne morem reči, da smo igrali slabo obrambo, naredili smo nekaj napak, tudi oni so jih delali, a preprosto so bili bolj razpoloženi,” je o igri v obrambi dejal Sekulić.

Nezaustavljivi Mills

Izjemen je bil Patty Mills, ki je verjetno odigral svojo najboljšo tekmo v karieri. Dolgoletni član San Antonia, ki naj bi se v naslednjih dneh preselil v Brooklyn, je v ligi NBA največ točk dosegel pred devetimi leti, ko je Golden Statu nasul 34 točk. Tokrat se je zaustavil pri številki 42, iz igre je zadel kar 15 od 31 metov.

“Mills je odigral tekmo kariere, za kar mu je treba čestitati. Ko smo začeli podvajati je našel soigralce, mi nismo znali kaznovati vseh njihovih napak. Malo smo tudi izgubili glavo zaradi sodnikov,” je igro izkušenega organizatorja igre, ki bo v sredo dopolnil 33 let, pohvalil Klemen Prepelič.

Zoran Dragić, foto: FIBA.

Tudi tokrat so se v naši reprezentanci precej ukvarjali sodniki, po tekmi je o delivcih pravice spregovoril tudi selektor. “Danes sem dobil občutek, da smo igrali proti več kot petim igralcem,” je bil neposreden Sekulić.

Poznala se je utrujenost

Razloge za neuspeh v bojih za medalje gre iskati tudi v utrujenosti, je poudaril 43-letni Ljubljančan na klopi Slovenije: “Mi smo skupaj že od 10. junija, praktično nihče ni imel premora. Ko pogledam nazaj sem se malce bal teh tekem. Vse tri ekipe, ki so se uvrstile med štiri, so imele vsaj mesec več premora, to je terjalo davek, a danes je bila Avstralija precej boljši nasprotnik.”

Utrujenost se je najbolj poznala Luki Dončiću. Večji del tekme je bil nerazpoložen, ob minuti odmora, ko je Avstralija povedla za 11 točk, se je zdel na klopi vidno izmučen, njegov pogled je bil usmerjen v tla.

“Rad bi čestital Avstraliji, saj so odigrali vrhunsko. Mislim, da se lahko veliko naučimo s te tekme. Rad bi se zahvalil vsem Slovencem, ki ste nas podpirali, bili v zgodnjih urah pokonci in nas gledali. Hvala vsej Sloveniji,” je dejal Dončić.

Luka Dončić je vpisal 22 točk, osem skokov in sedem podaj, foto: Guliverimage.

“Luka je vsako tekmo igral več kot 30 minut, naš idejni vodja. Tudi on je iz mesa in krvi. Na koncu je bil utrujen, mi smo mu poskušali pomagati na več načinov. Oni so bili natančni, zadevali težke mete, treba jim je čestitati,” pa je dodal Prepelič, ki je vpisal 17 točk in bil v zaključku eden ključnih, da se Avstralija ni odlepila že prej.

Naslednjič še močnejši

Rdeča nit v izjavah po dvoboju je bila tudi obljuba, da se bodo vrnili še boljši. Zelo čustven je bil Murić, ki je spregovoril s solznimi očmi: “Ponosen sem na vsakega, ki si je vzel ta dva meseca in od svoje družine, da je lahko tukaj. Ni nam uspelo, ampak to nas bo naredilo močnejše in naslednjič obljubim, da bo drugačna zgodba.”

Naslednjič bodo lahko črpali tudi iz bolečine, s katero so sklenili nastope na olimpijskih igrah, je nadaljeval Murić: “Imeli smo en cilj, to so olimpijske igre. Naredili smo precej več od tega. Mi in vsi, ki nas podpirate, dajmo glave gor, prihaja nova generacija, pred nami je še veliko let. Zapomnili si bomo ta občutek in naslednjič bomo dali še več od sebe in poskušali zmagati.”

Klemen Prepelič, foto: FIBA.

Podobno odločen je bil tudi Prepelič: “To so naše prve olimpijske igre, kar je velik uspeh za nas, a z grenkim priokusom. Naslednje leto se bomo na evropskem prvenstvu vrnili še močnejši.”

Slovenski košarkarji se bodo v Slovenijo vrnili že v nedeljo, na Letališče Jožeta Pučnika prihajajo predvidoma okoli 17.30. Ne glede na končno četrto mesto, s čimer so ostali brez medalje, je Slovenija po štirih letih znova dihala s košarkarji. Dosegli so nov velik uspeh za slovenski ekipni šport.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje