Zlata Janja Garnbret: Še sama ne vem, kako mi je uspelo

Drugi športi - ostalo 6. Avg 202114:46 > 16:31 4 komentarji
Janja Garnbret z zlato olimpijsko medaljo.

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je v Tokiu osvojila zlato odličje. V finalu športne kombinacije, ki je sestavljena iz hitrostnega, balvanskega in težavnostnega plezanja, je upravičila vlogo favoritinje in šestim naslovom svetovne prvakinje in 30 zmagam v svetovnem pokalu dodala že olimpijsko zlato.

Dvaindvajsetletnica je zlato kolajno v Tokiu osvojila z najboljšo predstavo v kombinaciji s skupnim izidom 5 točk. V hitrosti je bila 5., prva je bila v balvanih, v težavnosti pa je z višino 37+ osvojila prvo mesto.

Edina, ki bi jo lahko prehitela in ji prepričala zlato na zadnji postaji, je bila Miho Nonaka, a Japonka hudega pritiska ni zdržala in padla že pri 21 oprimku. Nonaka je na koncu osvojila srebro, njena rojakinja Akiyo Noguchi, ki se poslavlja od tekmovanj, pa je osvojila tretje mesto.

Janja Garnbret – olimpijska prvakinja!

“Še sama ne ve, kako ji je uspelo”

“Res je bilo težko biti zbran v vseh treh rundah. Posrečilo se mi je v hitrosti, zbrana sem bila v balvanih, na koncu pa sem si rekla, da le plezam in skušam priti čim višje. Še sama, ne vem, kako mi je vse to uspelo, a mi je,” je po zmagi za RTV dejala slovenska plezalna zvezdnica.

Prepričana je, da ji je zlato odličje prinesla ravno borba v hitrosti: “Ko mi je spodrsnilo, se nisem predala in v zadnjih metrih prehitela Američanko. To mi je dalo dodatno moč in lahko rečem tudi zlato odličje.”

Končni vrstni red:

1. Janja Garnbret (Slo) 5
2. Miho Nonaka (Jap) 45
3. Akiyo Noguchi (Jap) 64
4. Aleksandra Miroslaw (Pol) 64
5. Brooke Raboutou (ZDA) 84
6. Anouck Jaubert (Fra) 84
7. Jessica Pilz (Avt) 90
8. Seo Chae-hyun (JKo) 112

Po hitrem zaključku Japonke je slovenski šampionki odleglo. Foto: Guliverimages

Za Slovenijo je to že tretje zlato odličje na teh olimpijskih igrah. Janja se je pridružila Primožu Rogliču in Benjaminu Savšku.

Vrstni red v težavnosti:

1. Janja Garnbret (Slo)
2. Seo Chae-hyun (JKo)
3. Jessica Pilz (Avt)
4. Akiyo Noguchi (Jap)
5. Miho Nonaka (Jap)
6. Brooke Raboutou (ZDA)
7. Anouck Jaubert (Fra)
8. Aleksandra Miroslaw (Pol)

Na balvanih ji ni bilo para

Pred tekmovalkami so bili kot druga disciplina na sporedu balvani. Na prvem zahtevnem balvanu so imele vse njene nasprotnice veliko težav, le štiri so prišle do prvega bonus oprimka, medtem ko je slovenska šampionka v četrtem poskusu kot edina prišla do vrha.

Korošica dokazuje, da ji v balvanskem plezanju ni para. Foto: Guliverimages

Panterski skok za drugi vrh, tretji ostal neosvojen

Na drugem balvanu so imele tekmovalke še več težav. Pred nastopom Slovenke so le štiri prišle do bonus oprimka, medtem ko je 22-letna Korošica že v svojem prvem poskusu prišla povsem do vrha. Še posebej je navdušil zadnji gib, ko je s panterskim skokom skočila na zadnji oprimek in pokazala, da ji ni para.

Na tretjem, najzahtevnejšem balvanu do vrha ni prišla nobena tekmovalka, niti Garnbretova, a kljub temu zlahka dobila balvansko preizkušnjo.

Vrstni red balvanske preizkušnje:

1. Janja Garnbret (Slo)
2. Brooke Raboutou (ZDA)
3. Miho Nonaka (Jap)
4. Akiyo Noguchi (Jap)
5. Jessica Pilz (Avt)
6. Anouck Jaubert (Fra)
7. Seo Chae-hyun (JKo)
8. Aleksandra Miroslaw (Pol)

Kako se točkuje olimpijsko kombinacijo:

To plezano disciplino združuje hitrostno, balvansko in težavnostno plezanje. Vrstni redi tekmovalk v posameznih disciplinah se med sabo zmnožijo. Tekmovalka z najnižjim zmnožkom je na koncu zmagovalka.

Primer: Sedmo mesto v hitrosti, prvo na balvanih in tretje mesto v težavnosti nanese: 7 x 1 x 3 = 21; Janjin dosežek iz kvalifikacij je bil 56 (14 x 1 x 4).

Začela z državnim rekordom in petim mestom

Hitrostna preizkušnja je za razliko od kvalifikacij potekala na izpadanje. Janja Garnbret je za tekmico za uvrstitev v polfinale dobila specialistko za hitrost Francozinjo Anouck Jaubert, ki je slovensko šampionko pričakovano prehitela za več kot sekundo. Sledila je bitka za mesta od 5. do 8. mesta.

Fotogalerija finala v športnem plezanju:

Janja Garnbret je finale odprla odlično. S petim mestom v hitrosti.
Janja Garnbret hiti proti zlatemu odličju. Foto: AP Photo/David Goldman
Korošica dokazuje, da ji v balvanskem plezanju ni para. Foto: Guliverimages
Janja Garnbret hiti proti zlatemu odličju. Foto: Guliverimages
Janja Garnbret je zdržala pritisk in prišla do zgodovinskega zlatega olimpijskega odličja v športnem plezanju. Foto: Guliverimages
Foto: Guliverimages
Janji Garnbret kaže odlično. Do vrha je kot edina prišla na prvih dveh balvanih. Foto: Guliverimages

Najprej je kljub veliki napaki, spet ji zdrsnilo, ugnala Američanko Brooke Raboutou, nato pa v bitki za peto mesto v hitrostni preizkušnji z novim državnim rekordom 7,81 sekunde premagala še avstrijsko rivalko Jessico Pilz. Tako kot v kvalifikacijah je bila najboljša Poljakinja Aleksandra Miroslaw, ki je  finalu proti Jaubertovi postavila nov svetovni rekord – 15-metrsko steno je preplezala v 6,84 sekunde!

Vrstni red hitrostne preizkušnje:

1. Aleksandra Miroslaw (Pol)
2. Anouck Jaubert (Fra)
3. Miho Nonaka (Jap)
4. Akiyo Noguchi (Jap)
5. Janja Garnbret (Slo)
6. Jessica Pilz (Avt)
7. Brooke Raboutou (ZDA)
8. Seo Chae-hyun (JKo)

Prvič in zadnjič v tem formatu

Kombinacija hitrosti, balvanov in težavnosti je bila prvič ter zadnjič na olimpijskih igrah v tem formatu tekmovanja. V Parizu leta 2024 bosta na sporedu dve disciplini športnega plezanja za kolajne, hitrostno plezanje bo ločeno od nove posebej za olimpijske igre prirejene kombinirane discipline, duatlona balvani-težavnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje