Sveže iz Tokia: Spodbudne besede o Janji Garnbret

Drugi športi 5. Avg 202121:00 > 06. Avg 2021 9:53 0 komentarjev
Šestkratna svetovna prvakinja Janja Garnbret je prva favoritinja za zlato tudi v Tokiu.

Janja Garnbret je kljub nepopolni predstavi v sredinih kvalifikacijah pometla s konkurenco in se z najboljšim dosežkom uvrstila v petkov finale. Tam bo mlada 22-letna Korošica ob 10.30 napadala odličje. Garnbretova je prva favoritinja za olimpijski tron, a športni direktor Plezalne zveze Slovenije Luka Fonda kljub dobrim občutkom opozarja, da je v športu možno prav vse.

V športnem plezanju se prvič v zgodovini delijo olimpijska odličja, kako tudi ne, saj ta šport prvič na olimpijskih igrah. Slovenci smo imeli v ženski konkurenci kar dve predstavnici. Najboljšo plezalko na svetu Janjo Garnbret in Mio Krampl. Obe sta kvalifikacije začeli zelo nervozno, kar se je odražalo tudi na rezultatu.

Garnbretova je po dveh zdrsih krepko zaostala za osebnim rekordom in imela šele 14. čas, Kramplova je po napaki bila le štiri mesta nižje.

Janja ima v hitrosti še veliko rezerv. Foto: Guliverimage

“Začetek ni bil tak, kot smo se ga želeli. Tako Janja kot Mia sta sposobni veliko boljših dosežkov, je pa pri hitrosti tako, da se lahko hitro kaj zalomi, kar smo tudi videli, a hitrost ni vse, za najvišja mesta moraš biti dober v vseh treh disciplinah,” uvodoma poudari Fonda.

Finalistke športne kombinacije:

1. Janja Garnbret (Slo) -zmagovalka balvanov
2. Seo Chae-hyun (JKo) – zmagovalka težavnosti
3. Miho Nonaka (Jap)
4. Akiyo Noguchi (Jap)
5. Brooke Raboutou (ZDA)
6. Jessica Pilz (Avt)
7. Aleksandra Miroslaw (Pol) – zmagovalka hitrosti
8. Anouck Jaubert (Fra)

V nadaljevanju smo videli predstavo za v učbenike mlade Korošice, ki je na balvanih pometla s konkurenco in v prvem poskusu osvojila vse štiri vrhove, v težavnosti je bila četrta, kar je bilo dovolj za najboljši kvalifikacijski dosežek. Kramplova pa je prehitela dve tekmovalki in tekmovanje končala na 18. mestu.

Če potegnemo črto, smo lahko zadovoljni

“Mii se žal ni izšlo, vemo, da je sposobna biti boljša, medtem ko pri Janji, če potegnemo črto, ne moremo kaj veliko dodati. Čaka nas še finale, počakajmo,” ostaja previden Fonda.

Led je prebit, zdaj bo lažje

Prepričan je, da slovenska šampionka po prebitem ledu v finalu ne bo več tako nervozna, kot je bila pred sredinem krstnim nastopom.

Na balvanih je odpihnila konkurenco, naj bo tako tudi finalu.

“Zdaj, ko je videla in občutila specifiko stene, bo lažje. Najtežje je na začetku. Šlo je vendarle za zgodovinski nastop in teža na ramenih Janje je bila ogromna. Hvala bogu se je na koncu vse izšlo po željah, a posel še ni opravljen,” je še enkrat poudaril.

Opozarja, da je v športu vse možno

Glede na to, da je bila Janja, če odštejemo balvane, daleč od maksimuma, bi lahko pomislili, da nima prava konkurence in da ji prav nič ne more preprečiti najžlahtnejšega odličja, ki je tudi velika želja slovenske tekmovalke.

“V športu se lahko vse zgodi. Vsaka majhna napaka te lahko stane veliko, če je teh več, je sanj o odličju lahko hitro konec. A vemo, kaj zmore Janja, vsi vemo, da je težko premagljiva, tega se zaveda tudi konkurenca, naj bo tako tudi v petek,” pristavi naš sogovornik.

Korošica je priznala, da je po ponesrečenem nastopu v hitrosti tudi zajokala, a se hitro zbrala in vse na svoje mesto postavil v drugi disciplini. Foto: AP Photo/Jeff Roberson

Kako se točkuje olimpijsko kombinacijo:

To plezano disciplino združuje hitrostno, balvansko in težavnostno plezanje. Vrstni redi tekmovalk v posameznih disciplinah se med sabo zmnožijo. Tekmovalka z najnižjim zmnožkom je na koncu zmagovalka.

Primer: Sedmo mesto v hitrosti, prvo na balvanih in tretje mesto v težavnosti nanese: 7 x 1 x 3 = 21; Janjin dosežek iz kvalifikacij je bil 56 (14 x 1 x 4).

“Že dolgo se ve, kam sodi Janja”

Ravno nastop v balvanih, ko se je sprehodila čez vse pasti, kot bi šla nedeljski sprehod, slovenske ljubitelje plezanja navdaja z velikim optimizmom, konkurenci pa je nagnala strah v kosti.

“Že dolgo se ve, kam sodi Janja, konkurenca jo pozna, ve, kako odlična je, verjamem, da bo v petek to še enkrat več potrdila. Janja se dobro počuti in je pripravljena, da pobere tisto, po kar je v Tokio prišla. Tako kot ona tudi sam ne bi ničesar napovedoval. Počakajmo še ta nastop, potem pa se bomo veselili,” je še sklenil Fonda.

V slovenskem taboru ne govorijo o zlati medalji, a dejstvo je, da je bi bili zadovoljni le z zlatom. Foto: Guliverimage

Akcija se začenja ob 10.30!

Boj za petim slovenskim olimpijskim odličjem v Tokiu se bo začel ob 10.30 s hitrostjo, nato pa bodo tako kot v kvalifikacijah nadaljevalo z balvani in težavnostjo. Če Janja še malce doda v hitrosti in denimo prehiti vsaj eno tekmovalko najboljše osmerice, ji odličje ne more pobegniti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!