Tokić brez težav v tretji krog, Jorgić v osmini finala

Drugi športi 26. Jul 202110:44 > 10:45
Tokić je v uvodnih dveh krogih dvakrat suvereno zmagal. V tretjem bo ovira precej višja. Foto: Guliverimage

Slovenski namiznoteniški igralec Bojan Tokić se je na olimpijskih igrah v Tokiu prebil v tretji krog, potem ko je danes premagal Hrvata Tomislava Pucarja s 4:0 (9, 8, 9, 10). V naslednjem krogu ga čaka četrtopostavljeni nosilec iz Brazilije Hugo Calderano. Še korak dlje je uspel Darku Jorgiću, ki je v tretjem krogu ugnal Britanca Liama Pitchforda s 4:2 (8, -7, 10, -11, 9, 10).

Štiridesetletni Bojan Tokić, ki nastopa na svojih četrtih olimpijskih igrah po Pekingu 2008, Londonu 2012 in Riu de Janeiru 2016, je v Tokiu dosegel drugo zmago v posamični konkurenci. V uvodnem krogu je zanesljivo premagal Kanadčana Jeremyja Hazina s 4:0 (7, 9, 5, 7).

Tokić je dobro odprl današnji obračun proti 15 let mlajšemu hrvaškemu tekmecu, s katerim je opravil tudi del skupnih priprav na letošnje olimpijske igre v deželi vzhajajočega sonca. V prvem nizu se je odvijal ogorčen boj za vsako žogico, slovenski namiznoteniški veteran pa je najboljšo predstavo prikazal v sami končnici uvodnega niza, ko se je izvil iz neprijetnega položaja in po zaostanku 7:9 osvojil štiri zaporedne točke ter uvodni niz dobil z 11:9.

Tokić je imel v drugem nizu absoluten nadzor nad dogajanjem, tekmeca je vseskozi držal na varni razdalji treh točk (4:1, 7:4, 8:5 in 10:7) ter ga zaključil z zmago z 11:8.

Sijajno predstavo je prikazal tudi v začetku tretjega niza, po vodstvu s 3:0 pa je hrvaška stran zahtevala premor. Novi nasveti so sprva koristili Pucarju, ki je izenačil na 7:7, prelomni trenutki niza pa so znova minili v prevladi izkušenega in z vsemi žavbami namazanega Tokića, ki je povedel z 9:7, prednost pa navkljub manjšim težavam – pri vodstvu z 9:8 je tudi slovenska stran zahtevala minuto odmora – unovčil kapital in povedel v nizih s 3:0.

V četrtem nizu je bil Tokič uvodoma v podrejenem položaju, v prelomnih trenutkih pa je pokazal mojstrsko predstavo in nadoknadil točkovni primanjkljaj. Pri zaostanku 8:10 ga ni zagrabila panika, v finišu je zaigral zelo preudarno in najprej poravnal na 10:10, nato pa dosegel še dve točki in hrvaškega tekmeca po 30 minutah igre izločil iz nadaljnjega tekmovanja.

Jorgić že v osmini finala

V posamični konkurenci poleg Tokića nastopa tudi Hrastničan Darko Jorgić. Osemnajsti nosilec olimpijskega turnirja je bil v uvodnem krogu prost, v drugem krogu pa je po izjemno dramatičnem 55-minutnem obračunu na kolena položil Španca Alvara Roblesa s 4:3 (2, 10, -5, -9, -5, 13, 8). V tretjem krogu je moči meril z Britancem Liamom Pitchfordom. V 43 minut dolgem dvoboju je Slovenec držal pobudo, povedel z 1:0 in 2:1 v nizih, v zelo izenačenem finišu pa dobil tudi tretji in četrti (na razliko) niz ter tekmo dobil s 4:2 v nizih (8, -7, 10, -11, 9, 10).

Naslednji tekmec Hrastničana v osmini finala bo boljši iz dvoboja med tretjim nosilcem, domačinom Harimotom Tomokazujem, ter Siu Hang Liamom iz Hongkonga.

Komentari

Vaš komentar