Kvalifikacijska turnirja v Latviji in BiH

Uncategorized 5. Nov 202013:43 > 13:47
Aleš Oblak

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca bo kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2021 igrala januarja v Latviji in Bosni in Hercegovini. Naše odbojkarice, ki jih vodi Italijan Alessandro Chiappini, si bodo skušale zagotoviti tretji nastop na prvenstvih Stare celine.

Slovenske odbojkarice bi morale kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki ga bodo prihodnje leto skupaj gostile Srbija, Bolgarija, Romunija in Hrvaška, odigrati že avgusta, a jih je Evropska odbojkarska konfederacija (CEV) prestavila na januar. Po včerajšnjem sestanku predstavnikov Češke, Slovenije, Latvije in BiH, reprezentanc, ki bodo igrale v kvalifikacijski skupini F, sta zdaj potrjena tudi datuma obeh turnirjev ter prizorišči. Prvo tekmo bodo Slovenke odigrale 8. januarja v Latviji, tekmice bodo odbojkarice BiH. Sledila bosta še obračuna z Latvijo in Češko. Drugi turnir bo med 15. in 17. januarjem gostila Latvija, varovanke Alessandra Chiappinija pa se bodo najprej srečale z gostiteljicami, nato jih čakata še tekmi s Češko in BiH.

Na včerajšnjem sestanku smo potrdili datuma kvalifikacij in tudi oba organizatorja, hkrati pa smo iskali še dodatne možnosti, če katera od reprezentanc zaradi ukrepov v povezavi s COVID-19 ne bi mogla potovati oz. če tekmovanja v kateri od držav gostiteljic obeh turnirjev januarja ne bi bila dovoljena. S predstavniki vseh treh držav in CEV smo v rednih stikih in tako bo ostalo vse do januarja. Vsi si želimo, da bi kvalifikacije lahko izpeljali, za zdaj smo na dobri poti,” je pojasnil generalni sekretar OZS, Gregor Humerca in dodal, da bo slovenska izbrana vrsta priprave začela okrog 20. decembra.

Na evropsko prvenstvo, na katerega so poleg gostiteljic uvrščene tudi že Turčija, Italija, Poljska, Nizozemska, Nemčija, Rusija, Belgija in Azerbajdžan, se bodo slovenske odbojkarice skušale uvrstiti drugič zapored, skupno pa tretjič. Slovenski odbojkarji so na EuroVolley 2021, ki bo potekalo na Poljskem, Češkem, Finskem in v Estoniji, kot aktualni evropski podprvaki že uvrščeni.

Kvalifikacijske skupine:
A: Belorusija, Švica, Estonija
B: Ukrajina, Portugalska, Gruzija, Švedska
C: Španija, Grčija, Avstrija, Norveška
D: Slovaška, Finska, Črna Gora, Kosovo
E: Madžarska, Francija, Izrael, Danska
F: Slovenija, Češka, Bosna in Hercegovina, Latvija (vir: OZS)