Začetek nove sezone ruske lige na Sportklubu: CSKA ali Zenit?

Uncategorized 1. Avg 201410:23 > 10:51
Danes se s tekmo med Rubinom Kazanom in Spartakom Moskvo začenja nova sezona ruske premier lige, 23. po vrsti od razpada nekdanje sovjetske top lige v nekdanji Sovjetski Zvezi. Naslov državnega prvaka letos brani moskovska ekipa CSKA, ki je lani dobila napeto končnico, saj je naslov prvaka varovancem Leonida Slutskega uspelo potrditi šele v zadnjem krogu. Vse do zadnjega je bil namreč v igri tudi Zenit, ki ga je pozimi prevzel Portugalec Andre Villas-Boas in spomladi povsem preporodil. Villas-Boas zdaj začenja svojo prvo polno sezono na klopi ekipe iz Sankt Petersburga in je poimensko ponovno prvi favorit za naslov prvaka. Glavni tekmec bo znova CSKA, začetek nove ruske sezone pa zaznamuje tudi aktualno politično dogajanje oz. rusko-ukrajinski spor.
Veliki ruski klubi se v prvem mesecu prestopnega roka praktično niso okrepili. Zenit je sicer pripeljal argentinskega reprezentančnega branilca Ezequiela Garayja iz Benfice, za vsega šest milijonov evrov, Dinamo pa je podpisal pogodbo z nekdanjim Manchestrovim branilcem Alexandrom Büttnerjem. Veteran Roman Širokov je kot prost igralec iz Zenita odšel k Spartaku, zdaj je na potezi CSKA. Ekipa bo igrala v skupinskem delu lige prvakov, zato bo v mesecu avgustu enostavno morala po nakupih. 
Teritoriji ruske države so se od začetka lanske sezone razširili nad ukrajinsko ozemlje, pa čeprav je Krim le de-facto del Ruske Federacije. Proruski uporniki imajo še vedno popolno kontrolo tudi v vzhodnoukrajinskih regijah Donjeck in Luhansk, zato so politične razmere močno vplivale predvsem na izgled ukrajinske premier lige. Ta se je iz 16-članske zmanjšala na 14-člansko, številni nogometaši pa se zaradi politične krize niso upali vrniti na delo v to državo. Tudi z okrepitvami imajo ukrajinske ekipe težave, saj nihče trenutno ne želi tja. Z Rusijo je povsem drugače, tam seveda politične krize ni čutiti, čeprav je EU spet sprejela sveženj novih sankcij zuper Ruske Federacije, tokrat so na udaru banke.
Dva krimska kluba, Tavrija in Simferopol, ki sta lani dokaj uspešno nastopala v ukrajinski premier ligi, sta prenehala z obstojem. Novi tvorbi, SKIF Simeropol in SC Black Sea Fleet Sevastopol (Črnomorska flota), sta zaprosili za sprejetje pod okrilje Ruske nogometne zveze, a ju vsaj letos v kateri izmed ruskih lig ne bomo videli. Ruska zveza je po pogajanjih s FIFA in UEFA, pa tudi Ukrajinsko zvezo, odločila, da kluboma do nadaljnega ne omogoči nastopanja v kateri izmed svojih lig. Ruski in ukrajinski mediji sicer špekulirajo, da bosta moštvi s sezono 2015/16 bržčas zaigrali v drugi ruski ligi.
Veliko se govori tudi o prihodnjem svetovnem prvenstvu, ki bo leta 2018 v Rusiji. Zaradi ukrajinsko-ruskega spora bi nekateri Rusom kar odvzeli organizacijo svetovnega prvenstva, britanski politiki celo pozivajo k bojkotu tega mundiala. Angleška nogometna zveza je to možnost že zavrnila, bržčas ji bodo sledile tudi druge. Navsezadnje, tudi zimske OI so poimenovali Putinove igre, pa so v Soči prišli vsi najboljši športniki …
Štiri ekipe so lani izpadle iz premier lige. Novoprišleki med elito so lanski zmagovalec 1. lige, Mordovia Saransk, kot drugi se je kvalificiral Arsenal Tula, skozi dodatne kvalifikacije pa še Torpedo Moskva in Ufa. Mordovia se vrača med elito po letu dni odsotnosti, Arsenal Tula pa bo prvič v 70-letni zgodovini igral med elito. Tu je še en tradicionalen moskovski klub in seveda tudi Ufa, ki obstaja šele štiri leta. Leta 2010 si je predsednik republike Baškortostan zaželel, da bi njegovo mesto imelo prvoligaša in uspelo mu je v zelo kratkem času. Vzpon Ufe ruski mediji primerjajo z Anžijem Mahačkalo, ki je lani strmoglavil v drugo ligo. Klub iz Dagestana je doživel hiter vzpon, a tudi hiter padec, sorazmerno s količino vloženega denarja bogatega lastnika. 
Čez nekaj dni ruski klubi začenjajo tudi evropsko sezono; CSKA gre v skupinski del lige prvakov, Zenit igra v tretjem krogu kvalifikacij. Nasprotnik je kot po meri, ciprski Limassol. Lokomotiva in Rostov bosta nastopila v play-offu za uvrstitev v Evropsko ligo, Dinamo in Krasnodar pa v tretjem krogu kvalifikacij za taisto tekmovanje. Kako so klubi pripravljeni, izveste že ta konec tedna na Sportklubu.

Spored 1. kroga ruske premier lige na Sportklubu:

Sobota, 2. avgust ob 19:30, v živo na SK1: CSKA – Torpedo

Author: L.S., Foto: Getty Images