Smodiš pred začetkom lige KHL: Slovenci so nabrušeni, Medveščak ima odlično ekipo!

Uncategorized 3. Sep 201411:35 > 17:36
V sredo se na Sport Klubu začenja nova, že sedma sezona Kontinentalne hokejske lige, druge najmočnejše na svetu takoj za severnoameriško NHL, naslov pa letos brani Metalurg Magnitogorsk, ki je zadržal vse ključne igralce iz lanske sezone. Vidno vlogo bodo v svojih klubih igrali tudi štirje slovenski legionarji, zato se lahko prenosov lige KHL v družbi komentatorja Sebastijana Smodiša že zelo veselimo. “Seba” si je pred začetkom sezone vzel čas in o svojih pričakovanjih spregovoril za spletno stran Televizije Sport Klub. Prenos otvoritvene tekme med Magnitogorskim in Dinamom iz Moskve bo na programu SK 1 v sredo ob 15:00!


Sebastijan, začenja se že sedma sezona Kontinentalne hokejske lige, ki jo bomo tudi letos prenašali na Televiziji Sportklub. Letos bo tekem v rednem delu sezone še več, format so iz 54 tekem povišali na 60. Je to dobra poteza organizatorjev?


Čas kar hitro teče, kajne? Zelo težko je oceniti, kaj bo v praksi prinesel nov format tekmovanja. Zagotovo je vodstvo lige skušalo stopiti nasproti igralcem in klubom, saj bo več kot tretjina tekem odigranih znotraj divizij, kar pomeni nekaj malega manj potovanj. Vendar pa bolj zgoščen program pomeni dodatno obremenitev za igralce, z utrujenostjo pa se poveča možnost poškodb. Število tekem se iz sezone v sezono zvišuje in predvsem bo zanimivo videti, kako se bodo na to odzvali gledalci. Bojim se, da lahko pride do prezasičenosti.
Naslov prvaka letos brani Metalurg Magnitogorsk, ki je lani v finalu Gagarinovega pokala ugnal Leva iz Prage. Kako močan je Metalurg letos? Kakšne možnosti mu daješ v boju za naslov prvaka? Kdo bodo njegovi glavni tekmeci, je to spet Dinamo Moskva? Bi na koga še posebej opozoril?


Magnitogorsk je zelo ponosno železarsko mesto z bogato tradicijo v različnih športnih panogah. Ni potrebno posebej poudarjati, da so še posebej ponosni na hokejsko tradicijo. Naslov prvaka je bil plod načrtnega vlaganja v ekipo. S praktično enakim kadrom začenjajo obrambo naslova in zagotovo spadajo v ožji krog favoritov, vendar pa konkurenca ne spi. Še posebej bogati SKA iz Saint-Petersburga bi se zagotovo rad otresel oznake večnega poraženca.

Mimo politične krize ne moremo, ker je govora o ligi, v kateri sodeluje 22 ruskih klubov. Zraven ni več Donbasa iz Ukrajine, ki je sodelovanje odpovedal zaradi nemirov. Kako, če sploh, je rusko-ukrajinski spor vplival na priprave klubov na novo sezono? Se zdaj hokejisti težje odločajo za odhod na delo v Rusijo?


Žal politične lovke segajo pregloboko v šport, ne samo v hokej. Vodstvo lige se je na vse načine skušalo izogniti krizi in mislim, da ji je celo zelo dobro uspelo. Donbasov status je zamrznjen, prav tako Spartakov in Levov. Zamenjave so našli v olimpijskem Sočiju, Ladi in ambicioznem finskem Jokeritu, ki je z novim ruskim lastnikom že pred prejšnjo sezono izrazil željo po nastopu in tako smo znova pri 28 ekipah. Ne, mislim, da politična kriza ne bo vplivala na potek sezone.
Poleg 22-ih ruskih klubov jih 6 spet prihaja iz drugih držav. Nam najbližji je Medveščak Zagreb. Kje ti vidiš Hrvate v tej sezoni? Verjetno si podrobno spremljal pripravljalno obdobje Medvedov?
Medveščak je zelo zanimiv in predvsem zaradi močne podpore navijačev, ki jo uživa malo ekip, zelo specifičen projekt in ne dvomim v novo uspešno poglavje te zgodbe. V Zagrebu so bili na trgu najbolj dejavni med vsemi, veliko je novih, zvenečih imen. Nov je tudi trener, kar prinaša določene spremembe v igri. Težko je oceniti njihov domet, a končnica bi lahko bila dosegljiva.
Zdi se, da se je od leta 2008 KHL liga že lepo uveljavila kot druga najmočnejša na svetu. Kje so prednosti in kje pomankljivosti v primerjavi z ligo NHL?
Zagotovo. Čeprav govorimo (že) o sedmi sezoni, se moramo zavedati, da bo trajalo še dolgo časa, da bo liga KHL po stabilnosti in zanesljivosti dosegla ligo NHL. Kvaliteta igre lahko zraste s kvaliteto igralcev, ki nastopajo v tekmovanju. Organizacija in logistika se iz sezone v sezono lahko dopolnjujeta, lahko se tudi zgleduje po sorodnih tekmovanjih in se stanje hitro izboljša. Infrastruktura se lahko hitro popravi. Vse to so majhna odstopanja. Največja razlika med obema ligama in mislim, da je to tudi največja težava KHL, je nestabilnost. Pa tudi množica različnih trgov različnih zmožnosti. Prevelika variabilnost je težko garancija za uspeh.
Tudi Slovenci bomo v KHL-u znova imeli svoje predstavnike. Jan Muršak brani barve CSKA-ja. Se strinjaš, da bo letos v ekipi igral še veliko bolj vidno vlogo? Tu so še drugi …


Ne le enega, kar štiri predstavnike bomo imeli! Pri CSKA-ju je konkurenca kar huda in zdi se, da je kar precej odvisno od Aleksandra Radulova. Jan je pripravljalne tekme odigral zelo dobro. Podobno je tudi v Zagrebu, kjer bo Marcel Rodman po Galu Korenu drugi slovenski igralec v medvedjem brlogu. Predvsem upam, da bo Marcel dobil več igralnega časa, kot v prejšnji sezoni Gal. Zelo pestra sezona pa se obeta Žigu Jegliču in Roku Tičarju v Bratislavi. V pripravljalnih tekmah sta bila vedno med vidnejšimi igralci, igrala sta v vseh situacijah in bosta, kot kaže, zelo pomemben del Slovanove igre. Že v septembru nas čaka nekaj “slovenskih” tekem v ligi KHL.
Medtem, ko bodo v soseščini spet spremljali vrhunski hokej, je pri nas vse drugače. Olimpija ostaja v ligi EBEL, Jesenice so še vedno pol-profesionalna ekipa. Bi morali dolgoročno tudi Slovenci razmišljati o tem, da bi zaigrali v ligi KHL?
V življenju si je vedno potrebno zastavljati visoke cilje, predvsem dolgoročne. Nekje snemajo dokumentarne oddaje o tem, kako preživeti v divjini, pri nas bi morda lahko posneli dokumentarec, kako preživeti v športu. Trend propadanja slovenskega klubskega hokeja, ali pa vsaj njegov začetek, žal sovpada z vstopom naših najboljših klubov v ligo EBEL. Velikim igračam nekateri majhni otroci pač niso kos. No, težav nimajo samo v Ljubljani in na Jesenicah, problem je širše narave in že nekaj časa zaskrbljujoč. Veseli me, da na Jesenicah hokej ni povsem ugasnil in obisk na včerajšnjem derbiju je pokazal, da si ljudje želijo hokeja. Zanimanje je, torej škripa drugje. Vsekakor si želim, da oba naša najboljša kluba dosežeta svoje cilje.
Do finala Gagarinovega pokala te čaka dolga in naporna sezona. Si nabrušen za ekskluzivne prenose na Televiziji Sportklub? Lahko tudi letos v studiu pričakujemo kakšne posebne strokovne goste?


Priznam, komaj čakam, da se začne. Včasih se poletni premor nam, hokejskim navdušencem, zdi kar mlace predolg. No, zdaj smo tu. Za začetek na Sport Klubu ponujamo kar pet tekem v štirih dneh, tri tudi s slovenskih pridihom. Čaka nas nova, lepa sezona hokeja.

Author: Luka Svetina, Foto: Matic Klanšek