Legionarji v Rusiji očitno brez olimpijskih iger

Uncategorized 5. Nov 201710:58 > 10:59
Getty Images

Tudi druga najmočnejša hokejska liga na svetu KHL razmišlja, da svojega koledarja med zimskimi olimpijskimi igrami ne bo spreminjala. Razlog so zadnje govorice o prepovedi nastopa Rusiji.

O prepovedi nastopa ruski reprezentanci se znova vse glasneje govori, potem ko sta sredi tedna brez dosežkov iz Sočija zaradi dopinške afere ostala olimpijski prvak v smučarskem teku Aleksander Legkov in njegov rojak Jevgenij Belov.

“MOK s temi odločitvami ruši uveljavljen red v športnem svetu. Od trenutka ustanovitve KHL upošteva pravila Mednarodne hokejske zveze (IIHF) in Mednarodne protidopinške agencije (WADA) in dopinga ne dopušča, tako kot vsa športna skupnost. Kljub temu pa ne sprejemamo položaja, ko MOK na podlagi informatorjev in raznih komisij kaznuje športnike, ne pa na podlagi trdnih dejstev, ki dokazujejo zlorabo dopinga,” je povedal predsednik KHL-a Dmitrij Černišenko.

KHL ne govori o kazni, ampak bomo pregledali svoj koledar. V tem primeru pogodbeno vezani igralci ne bodo mogli iti nikamor. To je dovoljeno. Če se Rusija ne bo udeležila iger, potem tudi za nas nima smisla, da prekinjamo razpored,” je dejal član odbora KHL-a Aleksander Medvedev.

Če se bo to res zgodilo, bi slovenski selektor Kari Savolainen za igre poleg najboljšega slovenskega hokejista Anžeta Kopitarja (Los Angeles) ostal še brez zelo pomembne slovenske četvorke, ki nastopa v KHL-u: Jan Muršak, Žiga Jeglič (oba Torpedo), Rok Tičar (Jekaterinburg) in Robert Sabolič (Vladivostok)