Slovenski odbojkarji se z nasprotniki ne obremenjujejo

Uncategorized 28. Nov 201710:48 > 10:52
FIVB

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca si je z uspešnim nastopom na majskem kvalifikacijskem turnirju v Ljubljani priigrala prvi nastop na svetovnem prvenstvu. Slovenci, ki bodo edini debitanti med 24 državami udeleženkami, zdaj čakajo le še na svoje nasprotnike.

Te jim bo dodelil žreb, ki se bo v četrtek, 30. novembra, odvijal v starem mestnem jedru Firenc, v znameniti mestni hiši Palazzo Vecchio. V našem taboru si sicer želijo čim prej izvedeti, s kom bodo na prvenstvu merili moči, a se s samim žrebom za zdaj ne obremenjujejo. “Glede žreba moram povedati, da se ne sekiramo kaj preveč. Kot vedno poudarjamo, bo bolj pomembno to, kako bomo na prvenstvu igrali mi in ne, kdo bo nasprotnik. Sem pa kar nekako prepričan, da bomo v skupini igrali skupaj z Argentino, saj sva se zadnji dve leti s soigralcem Sebastianom Solejem zelo pogosto zabavala glede tega, katera reprezentanca je močnejša. Za eno ekipo v skupini tako že vemo, ostalo bomo pa videli, kaj nam bo prinesel žreb,” je malo za šalo in malo zares dejal slovenski kapetan Tine Urnaut.

Žreba, ki ga bo opravil predsednik Evropske odbojkarske zveze CEV, Aleksandar Boričić, se bo udeležil predsednik Odbojkarske zveze Slovenije, Metod Ropret: “Po pravici povedano niti ne vem, kaj od žreba pričakovati. Prav tako se ne morem odločiti, ali bi raje videl, da igramo v Bolgariji ali v Italiji. Italija nam je bližje in je seveda bolj dostopna navijačem, v Bolgariji pa nam gre, vsaj po rezultatih sodeč, zelo dobro. Upam le, da bomo dobili dokaj normalno skupino, iz katere se bomo potem lahko uvrstili v drugi del prvenstva, v drugi krog. Od tam dalje pa je potem vse odprto.”

Prvenstvo, ki bo potekalo od 10. do 30. septembra, bosta skupaj gostili Italija in Bolgarija, in sicer v osmih mestih, v italijanskih Rimu, Firencah, Bariju, Milanu in Bologni ter v bolgarskih Varni, Ruseju in Sofiji. Veliki finale bo v Torinu.

Naslov svetovnih prvakov bodo branili Poljaki, ki so bili v finalu domačega prvenstva boljši od Brazilcev. Tretje mesto je osvojila Nemčija, ki se na prvenstvo 2018 ni uvrstila. Med najboljšo deseterico je bilo sicer kar šest evropskih velesil, poleg Poljske in Nemčije še Francija, Rusija, Finska in Srbija.

Z največ naslovi svetovnih prvakov se sicer lahko pohvalijo Rusi, ki so si svetovno elito pokorili šestkrat, Brazilci in Italijani so bili najboljši po trikrat, Poljaki dvakrat, Američani pa enkrat.

Svetovno prvenstvo 2018, države udeleženke:
ZDA, Dominikanska republika, Kanada, Kuba, Portoriko, Brazilija, Argentina, Iran, Japonska, Kitajska, Avstralija, Egipt, Tunizija, Kamerun, Italija, Bolgarija, Poljska, Rusija, Francija, Srbija, Nizozemska, Slovenija, Finska, Belgija.