Hokejski turnir na olimpijskih igrah brez Rusov?

Getty Images

Hokejski turnir je zagotovo eden izmed vrhuncev zimskih olimpijskih iger. V Pjongčangu bo zasedba zaradi odsotnosti igralcev iz Lige NHL v vsakem primeru okrnjena, po torkovi odločitvi MOK-a pa obstaja velika možnost, da tja ne bo niti hokejistov iz Lige KHL.

Razlog za to je povsem preprost. MOK je v torek sprejel odločitev, da ruskim športnikom prepove nastop v Južni Koreji pod rusko zastavo. Rusom bo MOK nastope v Pjongčangu dovolil le, če bodo dokazali, da niso sodelovali pri sistemskem dopingu, ob tem pa bodo moralni nastopati pod nevtralno zastavo.

Rusi so nad odločitvijo MOK-a ogorčeni, nastopov pod nevtralno zastavo pa naj ne bi bilo. “Velike države na olimpijske igre ne potujejo inkognito,” je bil jasen ruski senator Franc Klincevič, ki suspenza ne vidi le s športnega stališča, ampak zadevo v političnem kontekstu vidi širše in napoveduje morebitne nove zaostritve v odnosu do zahoda. Oglasi se je tudi predsednik Ruskega olimpijskega komiteja Aleksander Žukov, ki je dejal, da bodo odločitev o (ne)nastopanju sporočili kmalu.

Odsotnost ruskih športnikov bi močno premešala karte v številnih disciplinah. Najbolj pa bi zagotovo vplivala na hokejski turnir. Rusija bi bila tam po odločitvi Lige NHL, da igralcev ne spusti na olimpijske igre, prvi favoriti za zlato kolajno. Če bo ruski olimpijski komite sprejel zahteve MOK-a, bi ruska reprezentanca nastopila pod imenom “olimpijski športniki iz Rusije”, ob morebitni zmagi pa ne bi slišali ruske himne.

Vse bolj verjeten zdaj postaja tudi bojkot iger s strani Lige KHL. To bi še dodatno oklestilo igralsko zasedbo, odločitev pa bi vplivala tudi na slovensko izbrano vrsto, saj si v omenjeni ligi kruh služijo Jan Muršak, Žiga Jeglič, Rok Tičar in Robert Sabolič.

Glavni zagovornik odhoda ruskih športnikov na olimpijske igre med Rusi je zvezdnik Ilija Kovalčuk, ki je mnenja, da bi ruski hokejisti morali nastopiti pod nevtralno zastavo. “Vsi vemo, da je odločitev MOK-a povsem politična in proti komu je usmerjena. Jasno je bilo, da bo do tega prišlo. Toda če bodo športniki odšli v Pjongčang, bo to združilo državo. Vsi “čisti” športniki morajo iti,” je odločno napovedal Kovalčuk.

Odločitev bo v kratkem moral sprejeti tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je že prejel pismo svojih hokejistov. Ti so ga v njem naprosili, da naj privoli v nastop na olimpijskih igrah pod nevtralno zastavo. Oktobra kaj podobnega za Putina ni bilo sprejemljivo, kako bo zdaj?

V kolikor bodo ob igralcih iz Lige NHL na turnirju manjkali še Rusi, bo glavni favorit za naslov zagotovo Švedska.

https://twitter.com/RobMaguire/status/938153912669892609