Bo Justin Kluivert presegel slavnega očeta?

Getty Images

Justin Kluivert šteje komaj 18-let pa ga pozna že celotni nogometni svet. Bi lahko presegel slavnega očeta Patricka?

Nizozemski nogomet je v velikem padcu. Reprezentanca se ni uvrstila že na drugo zaporedno veliko tekmovanje, klubi v evropskih tekmovanjih z redkimi izjemami igrajo obrobno vlogo, nekoč slovita produkcija mladih nogometnih talentov pa le še občasno obrodi sadove. Največja zvezda nizozemskega nogometa je že 33-letni Arjen Robben, kar veliko pove o težavah oranj.

Da vseeno vse le ni tako črno, skrbi komaj 18-letni Justin Kluivert, sin slovitega Patricka, ki podobno kot oče že kot najstnik redno igra za Ajax in s svojimi zadetki pleni pozornost širšega nogometnega občinstva.

Justinov igralni profil bi se sicer težko bolj razlikoval od očeta. Medtem ko je bil Patrick 188 centimetrov visok napadalec, je Justin pri vsega 171 centimetrih krilni napadalec, ki največkrat operira po levi strani in od tam išče priložnosti za prodore v sredino in raznovrstne udarce z desno nogo. Čeprav sta si v tem zelo različno, je že na prvi pogled jasno, da je Justin od očeta podedoval nogometni gen in eleganco.

Na zadnji tekmi proti Willmu, ko je Ajax slavil s 3:1, je Justin zabil svoj peti prvenstveni zadetek, ki je kot predhodni štirje pravo remek delo. Vseh pet zadetkov je dosegel na zgoraj opisani način: prodor po levi strani v sredino in neubranljivi zaključek. Še posebej je bil razpoložen proti Rodi, ki ji je zabil tri zadetke in težko je izbrati lepšega.

https://youtube.com/watch?v=fX5jhAso1CU

Hitrost, nadzor žoge in sijajni goli komaj 18-letnega nogometaša, ki igra že svojo dddrugo sezono med člani, so seveda pritegnili interes številnih klubov. Angleški mediji največ pišejo o zanimanju Tottenhama in Manchester Uniteda. Ravno rdeči vragi oziroma Jose Mourinho so menda povsem očarani nad predstavami Kluiverta.

The Special One je nekaj besed s članom Ajaxa spregovoril že po finalu evropske lige. “Želim te. Ti si poseben. Še ena sezona in prideš v Manchester United, moj napadalec boš. Še eno sezono navdušuj pri Ajaxu, nato pa bova skupaj pisala zgodovino. Osvojili bomo ligo prvakov in premier ligo,” naj bi Mou dejal Kluivertu. Justin svoj del dogovora vestno izpolnjuje, bo Portugalec po sezoni svojega?