Tri krone ustavile švicarsko "uro" – Švedi najboljši!

Twitter

Švedi so svetovni prvaki v hokeju; v finalu SP na Danskem so s 3:2 po kazenskih strelih premagali Švico; bronasti so Američani.

Finale je bil ponovitev tistega iz leta 2013, ko sta se isti ekipi srečali v Stockholmu, tudi takrat so bili boljši Švedi, ki so na tem prvenstvu postali edina neporažena ekipa. Švicarji so bili v predtekmovanju četrti, se kot zadnji prebili v izločilni del, potem pa izločili najprej Fince in v soboto še Kanadčane.

Skandinavci so tako osvojili 11. naslov prvaka, dva (2013 in 2017) so osvojili v zadnjih petih letih. Švica zlate medalje še nima, to je bil njen tretji poskus, predtem je na sklepni tekmi turnirja igrala v letih 1935 in 2013.

Švedi so bili v prvi tretjini sicer boljši nasprotnik, a prvi so povedli Švicarji. Nino Niederreiter, napadalec Minnesote, je po prodoru Romana Josija plošček spravil med nogama vratarja Andersa Nilssona v mrežo. Toda veselje švicarskih navijačev, ni trajalo dolgo, saj je že dobro minuto pozneje izid izenačil Gustav Nyquist. 28-letnik je zadel s strelom iz zapestja.


Prav Nyquist si je na uvodu druge tretjine privoščil napako, zaradi visoke palice je moral za dve minuti na kazensko klop, Švicarji pa so power play izkoristili in povedli z 2:1. Timo Meier je pohitel v protinapad po desni strani in se z diagonalnim strelom iz zapestja matiral vratarja Švedske.

Tudi to ni bilo dovolj, da bi se z ekipo na drugi odmor odpravil v vodstvu, v 35. minuti je Švedska še drugič na tekmi izenačila. Po izključitvi Enza Corvija zaradi zadrževanja s palico je v igri z igralcem več zadel Mika Zibanejad. Napadalec New York Rangersov je zadel z modre črte.


V zadnji tretjini sta mreži obmirovali, tudi v 20-minutnem podaljšku gledalci niso videli zadetka, zato so o svetovnem prvaku odločali kazenski streli. Kazenske strele je začel Sven Andrighetto, ki je lepo preigral švedskega vratarja in zadel z leve strani. Na drugi strani je Zibanejad zgrešil.

V drugi seriji sta Kevin Fiala in Rickard Rakell zapravila svoja strela, Corvi je nato sprožil mimo gola, tretjo serijo je z zadetkom zaključil Oliver Ekman-Larsson. V četrti seriji je plošček Gaetanu Haasu ušel, Filip Forsberg pa je zadel za prvo vodstvo Švedov. Ko je Niederreiter zgrešil v zadnji seriji, se je slavje Skandinavcev lahko začelo.


Kanadčanom, lanskim poražencem finala, ni uspelo uloviti tolažilne bronaste medalje, saj so jih v malem finalu ugnali Američani. Izid je bil po dveh tretjinah izenačen (1:1), ZDA pa so pravo moč pokazale ob koncu tekme, ko so v razmiku nekaj minut trikrat zatresle mrežo Kanadčanov. Junak srečanja je Chris Kredier, ki je zadel dvakrat. Američani so se bronaste medalje razveselili po treh letih.