Slovo odbojkarjev s porazom

Uncategorized 7. Jun 20189:14 > 9:18
OZS

Slovenski odbojkarji so morali na zadnji tekmi evropske lige priznati premoč Nizozemski. Na srečanju, ki ni več odločalo o potniku na zaključni turnir najboljše četverice, so bili gostje uspešnejši z 1:3.

Slovenski selektor Samo Miklavc je obračun z Nizozemsko zopet začel v spremenjeni začetni postavi, saj zaradi poškodbe ni mogel računati na sprejemalca Žigo Šterna. Priložnost za dokazovanje je dobil Jure Okroglič, ki je sprejemalski par tvoril z Janom Klobučarjem, tekmo pa je na mestu srednjega blokerja, ob Janu Kozamenriku, začel še Dane Mijatović. Miklavc je na podajo poslal Matijo Jereba, vlogo korektorja je namenil Jerneju Deteli, kot prosti igralec je na igrišče stopil Urban Toman.

Srečanje so nekoliko bolje odprli gostje, ki so povedli s 3:1 in 6:3, razmerje moči pa se v nadaljevanju ni spremenilo. Nizozemci so ostajali v ospredju, točke v vrstah Gida Vermeulena sta nizala predvsem Nimir Abdel-Aziz in Marteen van Garderen, na drugi strani mreže sta vračala Klobučar in Okroglič. Nizozemci so, tudi zaradi dveh zaporednih sodniških odločitev v škodo Slovenije, prišli do vodstva s 16:12, napada Okrogliča in blok Mijatovića sta domače povsem približala tekmecem (15:16). Gostje so spet ušli za štiri točke (16:20), naše je z dvema uspešnima napadoma v igro vrnil Detela, a le za kratek čas, saj so Nizozemci nanizali pet zaporednih točk za zmago s 25:19.

Dobri začetni udarci Mijatovića so nasprotnikom povzročili kar nekaj težav pri sprejemu, v napadu so si privoščili napake in Sloveniji omogočili vodstvo s 4:1. Ob tem je bil na mreži prodoren Okroglič, naši fantje pa so tekmecem pobegnili na 7:3. Padec zbranosti je botroval izenačenju na 10. in 12. točki. Miklavc je v igro poslal podajalca Uroša Planinšiča. Bloka Štalekarja, ki je drugi niz začel namesto Jana Kozamernika, dobri začetni udarci Detele, obrambe Tomana in zaključka Klobučarja so naše nato potisnili v ospredje, na 17:12. Borbena igra v obrambi in prodornost v protinapadih sta gostom prinesla preobrat. Slovence so ujeli na 19. točki, takoj zatem pa so prek Robberta Andringe povedli z 20:19. Štalekar je blokiral za izenačenje na 20:20, ekipi sta bili poravnani še na 21:21, prvo zaključno žogo gostov (22:24) so naši še izničili, v drugem poizkusu so bili Nizozemci uspešni.

Poraz v napeti končnici drugega niza ni preveč potrl naših odbojkarjev, ki so v uvodu v tretji niz držali korak z gosti, nato pa so si tekmeci z dvema atraktivnima točkama priigrali vodstvo z 8:5 ter Miklavca prisilili v prekinitev. V nadaljevanju prednost Nizozemcev ni več naraščala. Po zaslugi prodornega Klobučarja in Videčnika, ki je zamenjal Mijatovića, se je celo stopila na vsega točko (16:17), a je Abdel-Aziz goste oddaljil na 19:17 ter dosegel še as za 21:19. Detela je vrnil z dvema asoma, po odmoru na zahtevo Vermeulena, pri 21:21, pa se je izkazal še Okroglič. Po napaki Nizozemcev so se Slovenci dokopali do dveh zaključnih žog in prek Detele pa izkoristili drugo.

Dober začetek je Nizozemcem prinesel vodstvo s 4:0. Slovenski odbojkarji so se sicer borili in se pri 5:7 še približali tekmecem, nato pa je sledil niz točk gostov. Miklavc je znova poizkusil z Mijatovićem namesto Videčnika, slovenska klop je posegla tudi po odmorih, a pri zaostanku s 6:14 je bilo bolj kot ne že jasno, da se bodo zmage veselili nasprotniki. A po točkah Detele in asu Klobučarja je bil Vermeulen primoran poseči po prekinitvi (9:14), s katero je umiril svoje varovance. Predvsem prek izjemnega Abdel-Aziza (37 točk) so Nizozemci v končnico vstopili z osmimi točkami naskoka, z vodstvom z 21:12, ter srečanje zanesljivo pripeljali do konca. Niz se je zaključil z rezultatom 25:14.

Prvi del reprezentančne sezone je za naše fante tako zaključen, izbrana vrsta pa se bo znova zbrala julija, na pripravah za septembrsko svetovno prvenstvo.