Phelps: Po OI v Londonu nisem več želel živeti

Chris Graythen/Getty Images

Kljub temu, da je najuspešnejši olimpijec vseh časov, je Michael Phelps na Kenedy forumu dejal, da je kmalu po Olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 razmišljal o samomoru.

Michael Phelps je v svoji plavalni karieri osvojil 23 zlatih olimpijskih medalj. Pred nekaj dnevi je sodeloval na Kenedy forumu posvečenemu mentalnemu zdravju, kjer je govoril o tem, kako se je počutil po Olimpijskih igrah v Londonu leta 2012.

“Mislim, da sem po vseh Igrah, na katerih sem sodeloval, padel v resno depresijo,” je na forumu dejal Phelps za CNN.

Pravi, da mu je bilo najtežje leta 2012 po Olimpijskih igrah, na keterih je osvojil 4 zlate medalje in 2 srebrni. Preživel je nekaj dni v svoji sobi, ni ne jedel ne spal.

“Nisem več želel biti v športu. Nisem želel živeti. Razmišljal sem o samomoru,” je priznal Američan.

Pojasnil je, da se je njegovo mentalno stanje popravilo, ko je začel govorit o svojem počutju.

Verjetno je to eden izmed glavnih razlogov za ustanovitev Fundacije, ki nudi programe za reševanje težav s stresom. Michael pravi, da je možnost nekomu pomagati za njega večja in pomembnejša od vseh športnih dosežkov, ki jih je zabeležil v svoji karieri.

“Ti trenutki in spomini so zame boljši od osvajanja zlata na Ilimpijskih igrah. Res sem na koncu vesel, da si nisem vzel življenja,” je zaključil Phelps.

Michael Phelps ni edini profesionalni športnik, ki je na koncu ali po končani karieri govoril o psihičnih težavah in stresu, s čemer se je srečeval.  Vse bolj pogosto o tem govorijo nekdanji nogometaši, eden ‘najglasnejših’ je po zaključku kariere bil Rio Ferdinand.