Serena popustila, Pliškova in Osaka za finale

Mark Kolbe, Getty Images Sport

Češka tenisačica Karolina Pliškova se je uvrstila v polfinale Australian Open z zmago nad Sereno Williams po velikem preobratu z 2:1. Naomi Osaka pa je premagala Elino Svitolino s 6:4, 6:1.

Trenutno sedma tenisačica sveta je premagala sedemkratno zmagovalko turnirja v Melbournu s 6:4, 4:6, 7:5, kljub temu da je v tretjem nizu zaostajala z 1:5, morala je rešiti štiri zaključne žogice in poskrbela za preobrat po 2h in 12 minutah igre.

Pliškova je dobro odprla dvoboj in izkoristila veliko neizsiljenih napak Williamsove, s stabilno igro in breakom v tretji igri je povedla z 1:0.

V nadaljevanju je izkušena Američanka dvignila nivo igre, a je bila Čehinja tista, ki je prišla do novega breaka v peti igri drugega niza. Vendar pa je sledil rebreak za 3:3, od tu dalje pa je prevladovala Williamsova do konca niza. Z odvzemom servisa Pliškovi v 10. igri je odpeljala dvoboj v tretji niz, nato pa z energično igro osvojila pet od prvih šestih iger.

 Ko je že vse izgledalo, da bomo spremljali ponovitev lanskega kontroverznega finale US Opna, je prišlo do nerazumljivega padca Američanke v igri, ki je izgubila naslednjih šest iger. Čehinja je Williamsovi vzela servis pri 5:1, rešila zaključno žogico, prišla do treh na svoj servis za 5:4, na koncu pa obrnila igro na svojo zmago.

Karolina Pliškova se bo v polfinalu pomerila z Naomi Osako, ki se je tja uvrstila po zmagi nad Elino Svitolino.

Zmagovalka lanskoletnega US Opna je slavila proti Ukrajinki brez pretiranih težav v 70 minutah igre.

Svitolina se je dobro držala zgolj v prvem nizu, ki je bil v drugem delu izredno zanimiv. Zadnjih pet iger se je reševalo z breaki, iz česar je kot zmagovalka izšla Osaka ob vodstvu 4:2. Sledil je prvi rebreak Svitoline, nato še drugi, a na koncu se je Japonka uspela upreti. Izkoristila je četrti break in zaključno žogico ter povedla z 1:0.

Drugi niz je bil praktično formalnost, ko je četrta igralka sveta vzela uvodnih pet iger in brez težav prišla do polfinala.