Slovenkam na EP težka skupina B na Poljskem

Odbojkarska zveza Slovenije

V Carigradu je potekal žreb skupin za evropsko prvenstvo za ženske, ki ga bodo med 23. avgustom in 8. septembrom gostile Turčija, Poljska, Madžarska in Slovaška. Ples kroglic je Slovenkam namenil skupino B, v kateri bodo igrale skupaj s Poljsko, Italijo, Belgijo, Ukrajino in Portugalsko.

Odbojkarska zveza Slovenije

Prvenstvo stare celine bo prvič potekalo v štirih državah, prvič se v boj za evropski naslov podaja 24 reprezentanc, med njimi tudi Slovenija. Našim dekletom je žreb določil nastope v skupini B. V njej bodo gostiteljice Poljakinje, ena najboljših reprezentanc v zadnjih letih, v Lodzu bodo igrale tudi Italijanke, finalistke lanskega svetovnega prvenstva in tretja reprezentanca z evropske lestvice. Z obema ekipama so se Slovenke pomerile že na evropskem prvenstvu leta 2015.

V skupini B je tudi Belgija, s katero so se naša dekleta dvakrat srečala v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo in obakrat izgubila, tekmice Slovenk pa bodo še neugodne Ukrajinke in Portugalke.

Skupinski del prvenstva se bo sicer odvijal v štirih mestih, v Ankari, Lodzu, Budimpešti in Bratislavi, kjer bo moč spremljati tudi osmino finala. Četrtfinalne tekme bodo potekale v Ankari in Lodzu, obe polfinalni srečanji in veliki finale bodo v turški prestolnici.

V Ankari se bodo za preboj v izločilne boje v okviru skupine A med seboj pomerile Turčija, Srbija, Bolgarija, Francija, Finska in Grčija. V skupini C, ki jo bo gostila Budimpešta, bomo spremljali Madžarsko, Nizozemsko, Hrvaško, Azerbajdžan, Romunijo in Estonijo, skupina D v Bratislavi pa prinaša obračune med Slovaško, Rusijo, Nemčijo, Belorusijo, Španijo in Švico.

Naslov evropskih prvakinj bodo branile Srbkinje, ki so na prvenstvu v Azerbajdžanu in Gruziji pred dvema letoma osvojile zlato. Srebrno odličje so si priigrale Nizozemke, bronastega Turkinje. Slovenske odbojkarice bomo na evropskem prvenstvu lahko spremljali šele drugič, med evropsko elito so dekleta prvič nastopila leta 2015, na prvenstvu na Nizozemskem in v Belgiji, ki so ga zaključile na 16. mestu.