Slovenke del spektakla, Slovenci doma z Belorusi

Aleš Oblak

Evropska odbojkarska konfederacija (CEV) je potrdila razporeda za moško in žensko evropsko prvenstvo, ki ju bomo spremljali v letošnjem letu.

Medtem, ko bodo naši odbojkarji na domačem prizorišču v Ljubljani prvenstvo odprli s tekmo proti Belorusiji, bodo dekleta za uvod v Lodžu odigrala odbojkarski spektakel proti Poljski.

Razpored moškega evropskega prvenstva, ki ga bodo med 12. in 29. septembrom gostile Francija, Slovenija, Nizozemska in Belgija, našim fantom uvodoma prinaša obračun z Belorusijo, ki bo hkrati veljal tudi za otvoritveno. Pred tem bosta prvi dan prvenstva v Areni Stožice na sporedu še tekmi med Turčijo in Rusijo ter Finsko in Makedonijo.

Po dnevu premora se bodo naši fantje na večerni tekmi pomerili s Finsko, 15. septembra pa bodo tekmeci Slovencev Turki, prav tako na večerni tekmi. Za konec skupinskega dela prvenstva, 18. septembra, se bo naša izbrana vrsta pomerila z aktualnimi evropskimi prvaki, Rusi.

Prvenstvo se bo nato z izločilnimi boji nadaljevalo v vseh štirih državah gostiteljicah, v katerih bomo spremljali tekme osmine finala in vsa štiri četrtfinala, prvi polfinale bo 26. septembra v Ljubljani, drugi 27. septembra v Parizu. Veliki finale bo 29. septembra gostila francoska prestolnica.

Pri dekletih se bo evropsko prvenstvo začelo 23. avgusta, s tekmami v vseh štirih skupinah, v Turčiji, na Poljskem, Madžarskem in Slovaškem. Naša dekleta bodo prvenstvo začela s tekmo proti Poljski, organizatorji pa za uvodni obračun v Sport Areni v Lodžu (nekdaj Atlas Arena) pričakujejo več kot 12.000 gledalcev.

Dan kasneje, 24. avgusta, bo za naša dekleta na sporedu pomembna tekma z Belgijo, sledilo bo še srečanje s Portugalsko. Po dnevu počitka bodo Slovenke igrale proti svetovnim podprvakinjam, Italijankam, 28. avgusta pa bodo tekmice Slovenk Ukrajinke.

Ure začetka posameznih tekem bodo predvidoma znane konec meseca.