V Ljubljano prihaja nov odbojkarski spektakel

Uncategorized 5. Feb 201911:55 > 11:59
OZS

V Ljubljani bomo med 3. in 7. julijem spremljali še en odbojkarski spektakel. Slovenija bo gostila Challenge Cup, na katerem si bodo naši odbojkarji skušali priigrati uvrstitev v VNL. Katere reprezentance bodo nastopile v Ljubljani, bo znano po kontinentalnih kvalifikacijah.

Pred slovenskimi odbojkarji je izjemno poletje, ki prinaša tri tekmovanja na najvišji ravni. Reprezentančna sezona se bo za naše fante začela s kvalifikacijami za Ligo narodov, v avgustu bodo na sporedu kvalifikacije za olimpijske igre, ki jih bo gostila Poljska, septembra pa bo Slovenija, skupaj s Francijo, Nizozemsko in Belgijo, gostila še evropsko prvenstvo.

Mednarodna odbojkarska zveza FIVB je konec leta 2017 ustanovila Volleyball Nations League (VNL), Ligo narodov, v kateri bi morali nastopiti tudi Slovenci, kot zmagovalci druge kakovostne skupine takratne svetovne lige. Kljub zmagi naše izbrane vrste FIVB Slovenije v VNL ni povabila, ampak je dala prednost Kitajski, Japonski, Avstraliji in Nemčiji, torej reprezentancam, ki so bile po dosežkih za Slovenijo, a so bile za FIVB tržno zanimivejše. Odbojkarska zveza Slovenije je dobila le možnost, da reprezentanco prijavi v kvalifikacije za Ligo narodov, a so se pri naši krovni organizaciji odločili, da bodo pomlajeno ekipo raje poslali v evropsko ligo.

Aleš Oblak

FIVB je Sloveniji kljub temu tudi v letu 2019 ponudila nastop na turnirju Challenge Cup in OZS obenem dodelila organizacijo turnirja šestih reprezentanc. Po večmesečnih pogajanjih so na OZS ponudbo sprejeli, FIVB pa je turnir, ki bo od 3. do 7. julija potekal v Ljubljani, že umestila v uradni koledar. “S sedeža svetovne zveze smo bili zdaj tudi uradno obveščeni, da bo naslednji kvalifikacijski turnir za uvrstitev v svetovno ligo, torej našo ponovno uvrstitev v svetovno ligo, kot vrnitev odpisanih, pri nas, v Ljubljani. V tem trenutku še usklajujemo pogodbene detajle. Sam predlog je za nas zelo ugoden in upam, da ga bomo uspeli tudi ustrezno zaključiti. Na vsak način predvidevam, da gre še za enega v vrsti izjemnih športnih dogodkov v Sloveniji. Sami bomo skušali to priložnost kar najbolje izkoristiti,” je pojasnil predsednik Odbojkarske zveze Slovenije, Metod Ropret.

Kdo bodo nasprotniki Slovencev v boju za uvrstitev v VNL še ni znano. Naši odbojkarji se bodo namreč pomerili s prvo in drugouvrščeno ekipo iz evropske lige, ki se bo začela maja letos, z zmagovalcem afriških in severnoameriških kvalifikacij, ki prav tako še niso bile na sporedu ter z zmagovalcem obračuna med najboljšo azijsko in južnoameriško ekipo, pri čemer v kvalifikacijah lahko nastopijo le ekipe, ki še nimajo pravice nastopa v VNL.

Doslej prvi turnir Challenge Cup je lani gostila Portugalska in si z zmago tudi zagotovila nastop v Ligi narodov. Na turnirju so nastopile še reprezentance Kube, Estonije, Češke, Čila in Kazahstana. Zadnji dve reprezentanci bi se sicer morali med seboj pomeriti za eno mesto, drugo bi pripadlo afriškemu prvaku, a Afričani kvalifikacij niso organizirali, zato jih je FIVB suspendirala.