Barty najboljša v Parizu, Zidanškova boljša od Juvanove

Uncategorized 8. Jun 201917:46 > 17:48
Clive Mason/Getty Images

Avstralka Ashleigh Barty je prišla do prvega grand slam naslova v karieri, potem ko je bila v finalu Roland Garrosa od Čehinje Markete Vondroušove boljša z 2:0 v nizih. Tamara Zidanšek je v polfinalu turnirja na Braču v slovenskem derbiju z 2:1 izločila Kajo Juvan.

Ashleigh Barty si je z zmago zagotovila tudi najboljšo uvrstitev v karieri – v ponedeljek bo druga igralka na lestvici WTA za Naomi Osako. Avstralka je za zmago potrebovala vsega 72 minut, ključni segment statistike, ki je bil na njeni strani, so bile neposredno dobljene točke – Bartyjeva jih je imela 27, komaj 19 letna Marketa Vondroušova pa samo 10.

Barty je samo enkrat izgubila servis. V peti igri prvega niza, ko je že vodila s 4:0, vseeno pa s tremi breaki suvereno prišla do zmage v prvem nizu s 6:1. Tudi v nadaljevanju je bila zelo suverena. V drugem nizu je še dvakrat odvzela servis nasprotnici in izkoristila prvo zaključno žogo za veliko zmago.

Avstralka je med letoma 2014 in 2016 zaradi psihičnih težav celo prekinila kariero, v Roland Garrosu pa prišla do največjega uspeha v karieri.

Vondroušova je v finalu zapravila priložnost, da bi postala prva najstica z zmago v Roland Garrosu od leta 1997 in Ive Majoli. Barty je na drugi strani postala prva Avstralka z zmago v Parizu po Margaret Court leta 1973 ter prva tenisačica iz dežele tam spodaj, ki je slavila na grand slamu po Samanthi Stosuor leta 2011, ko je slavila na OP ZDA.

Zidanškovi “slovenski derbi” na Braču
V polfinalu WTA Croatia Bol Open je Tamara Zidanšek z 2:1 v nizih odpravila rojakinjo Kajo Juvan. Slednja je dobila prvi niz s 6:2, naslednja dva pa Zidanškova s 7:5.