Šok v Melbournu: Izpadli moška in ženska številka ena!

Getty Images

Letošnji Melbourne je res nekaj posebnega. Po presenetljivem izpadu Novaka Đokovića v 2. krogu turnirja, kovčke danes pakira tudi prvi igralec sveta Andy Murray. Dvoboj dneva sta odigrala Kei Nišikori in Roger Federer, zmage v maratonskem obračunu se je veselil Švicar.

Andy Murray, ki je na tem turnirju kar petkrat izgubil v finalu, je moral premoč priznatu 29-letnemu Nemcu Mischi Zverevu, ki je slavil s 7:5, 5:7, 6:2 in 6:4.

Njegovo veliko zmago je iz lože spremljal tudi njegov deset let mlajši brat Alexander Zverev, ki je v soboto dolgo mučil Rafaela Nadala. Prav mlajšega brata večino teniških strokovnjakov vidi kot nekoga, ki bi lahko mešal štrene najboljšim, a tokrat je za senzacijo poskrbel starejši brat.

Že prvi niz je pokazal, da bo obračun poseben, saj je minil v znamenju odvzetih servisov. Murray je dvakrat povedel s prednostjo brejka (3:1 in 5:3), a v obeh primerih tudi sam takoj zapravil svoj začetni udarec. Ob koncu niza pa se je razigral Nemec, ki je nanizal štiri zaporedne igre in niz dobil s 7:5. Podobno igro smo spremljali tudi v drugem nizu, kjer je spet prevladoval Murray in tokrat končnico niza dobil ter zmagal s 7:5.

Murray je v tretjem nizu hitro povedel z 2:1, nato pa padel v serijo slabih iger. Nemec je v tem času dobil kar pet zaporednih iger in dobil niz 6:2. Takrat so prvi že pomislili na presenečenje, ki je bilo vse bližje tudi z brejkom Zvereva v uvodni igri četrtega niza. Nemec je prednost zadržal vse do konca in četrti niz dobil s 6:4 ter se veselil ene izmed največjih zmag v svoji karieri. Starejši Zverev je predvsem navduševal z igro ob mreži, saj je tam dobil kar 65 točk!

Številka ena moškega tenisa je po srečanju povedal: “V karieri sem doživel že veliko težkih porazov, a sem se po vsakem uspel vrniti. Verjamem, da se bom pobral tudi po tem razočaranju.”

Getty Images

Ob 9:10 sta na igrišče stopila tudi Roger Federer in Kei Nišikori. Japonec je bolje odprl dvoboj in dobil prve štiri igre, a ga je Federer ujel na 5:5 in izsili podaljšano igro, ki je s 7:4 pripadla Azijcu. V drugem nizu je Švicarju za zmago zadoščal en sam odvzem servisa, ki se je zgodil v osmi igri.

Še boljšo igro je Federer prikazal v tretjem nizu, ko je Nišikoriju prepustil en osamo igro. Kazalo je, da bo Švicar izkoristil šokiranost Japonca, a Nišikori se ni predal in dobil četrti niz s 6:4.

V odločilnem petem nizu je zmagovalec 17 tunirjev za grand slam hitro povedel s 3:0. Japoncu se ni uspelo povsem vrniti v igro, Federer pa je na koncu izkoristil že prvo zaključno žogo in se veselil težko prigarane zmage.

Za presenečenje v ženskem delu turnirja je poskrbela Coco Vandeweghe, ki je v dveh nizih s 6:2 in 6:3 izločila branilko naslova Angelique Kerber. Prvi niz je bil izenačen le do 2:2, nato pa je Američanka nanizala štiri zaporedne igre in povedla z 1:0 v nizih. Nemka je v nadaljevanju zaigrala bolje, povedla z brejkom prednosti, a pri 3:1 spet popustila in le nemočno opazovala 25-letnico, ki je do konca osvojila vseh pet iger.

Moški, osmina finala, tabela:
M. ZVEREV (NEM) – MURRAY (VB/1)
7:5, 5:7, 6:2, 6:4
FEDERER (ŠVI/17) – NIŠIKORI (JAP/5)
6:7 (4), 6:4, 6:1, 4:6, 6:3
WAWRINKA (ŠVI/4) – SEPPI (ITA)
7:6 (2), 7:6 (4), 7:6 (4)
TSONGA (FRA/12) – EVANS (VB)
6:7 (4), 6:2, 6:4, 6:4

Ponedeljek:
MONFILS (FRA/6) – NADAL (ŠPA/9)
RAONIĆ (KAN/3) – BAUTISTA AGUT (ŠPA/13)
THIEM (AVT/8) – GOFFIN (BEL/11)
DIMITROV (BLG/15) – ISTOMIN (UZB)

Ženske, osmina finala, tabela:
VANDEWEGHE (ZDA) – KERBER (NEM/1)
6:2, 6:3
MUGURUZA (ŠPA/7) – CIRSTEA (ROM)
6:2, 6:3
V. WILLIAMS (ZDA/13) – BARTHEL (NEM)
6:3, 7:5
PAVLJUČENKOVA (RUS/24) – KUZNECOVA (RUS/8)
6:3, 6:3

Ponedeljek:
PLIŠKOVA (ČEŠ/5) – GAVRILOVA AVS/22
BRADY (ZDA) – LUČIĆ BARONI (HRV)
KONTA (VB/9) – MAKAROVA (RUS/30)
S. WILLIAMS (ZDA/2) – STRYCOVA (ČEŠ/16)