Olimpijske kvalifikacije znova v Berlinu

OZS

Z Evropske odbojkarske konfederacije (CEV) so sporočili, da bo prizorišče 2. kroga kvalifikacij za olimpijske igre za moške znova Berlin. Nemška prestolnica je najboljše evropske ekipe, ki so se potegovale za olimpijsko vozovnico za Rio de Janeiro, gostila že pred štirimi leti.

Prvi krog kvalifikacij za olimpijske igre je potekal v začetku julija, na olimpijski turnir v Tokiu, na katerem bo nastopilo dvanajst reprezentanc, se je uspelo uvrstiti trem evropskim državam, Rusiji, Poljski in Italiji. Za olimpijsko vozovnico so se borili tudi slovenski odbojkarji, a v močni skupini s Francijo, Poljsko in Tunizijo niso imeli možnosti.

Drugi krog kvalifikacij bodo torej gostili Nemci, ki si glede na razvrstitev na svetovni lestvici sicer sploh niso uspeli priigrati nastopa v prvem krogu kvalifikacij, v katerem so od evropskih ekip igrale še Bolgarija, Nizozemska, Belgija, Srbija in Finska. Na kvalifikacijskem turnirju v areni Max-Schmeling-Halle v Berlinu bomo obračune osmih najboljših reprezentanc (brez že uvrščenih Rusije, Poljske in Italije) na evropski lestvici (oz. sedmih in gostiteljice) spremljali med 5. in 10. januarjem prihodnje leto.

Slovenski odbojkarji, ki trenutno zasedajo 8. mesto na evropski lestvici, imajo dobre možnosti za uvrstitev na turnir v Berlinu. CEV bo sicer upoštevala lestvico, ki jo bo oblikovala po septembrskem evropskem prvenstvu, ki ga bomo spremljali v Franciji, Sloveniji, Belgiji in na Nizozemskem.