Slovenski odbojkarji še naprej v dobri formi

Aleš Oblak

Slovenski odbojkarski reprezentanti in reprezentantke imajo za seboj nov uspešen teden, saj so v svojih klubih znova dokazali, da so v dobri formi. Zelo dobro je šlo predvsem dekletom, pri moških sta izstopala Tonček Štern in Alen Pajenk.

V minulem tednu so moštva v italijanskem prvenstvu za moške večinoma odigrala po dve srečanji. Jan Kozamernik je v slovenskem obračunu k zmagi Milana nad Ravenno prispeval sedem točk in bil v napadu kar 83 %. Reprezentančni prosti igralec Jani Kovačič je imel proti Milanu 30 % sprejem, s 36 % idealnim sprejemom pa se je izkazal v obračunu proti Modeni, ki pa se je na koncu vseeno veselila prepričljive zmage s 3:0. Klemen Čebulj je v dresu Trentina dobil priložnost na tekmi z Vibo Valentio in vknjižil 15 točk, tri je dosegel z začetnim udarcem, medtem ko na srečanju proti Veroni, na kateri je Trentino dosegel drugo zmago, ni dobil priložnosti.

Na Poljskem so vsi trije slovenski odbojkarji znova igrali pomembno vlogo. Alen Pajenk je proti Bedzinu nanizal osem točk, podajalec Dejan Vinčić je dodal dve, njun Czarni Radom pa je prišel do nove zmage. Še naprej zelo dobro v dresu Bydgoszcza igra Tonček Štern, a tudi njegovih 15 točk proti Assecu Reszovii in 14 točk proti Belchatowu ni bilo dovolj za zmago.

V francoskem prvenstvu je Gregor Ropret že lahko pomagal svojemu Nantesu, ki pa je tokrat v gosteh vseeno klonil proti Parizu. Prvič je v dresu Narbonneja na prvenstveni tekmi igral tudi Jan Klobučar in prispeval 8 točk, a so se zmage veselili odbojkarji Tourcoinga.

Na Japonskem je Mitja Gasparini za Nagojo dosegel kar 17 točk, a to še vseeno ni bilo dovolj za uspeh proti ekipi JT Thunders. V nemškem prvenstvu je Hypo Tirol Saša Štalekarja slavil nad Eltmannom, naš reprezentant, ki tekme ni začel, je dosegel eno točko, medtem ko je Urban Toman dobro sprejemal v dresu United Volleysa. Proti Friedrichshafnu (poraz z 1:3) je imel 62 %, proti Lüneburgu (zmaga s 3:1) pa 47 % sprejem.

Vidno vlogo v tujih prvenstvih so znova igrala naša dekleta. Po poškodbi gležnja se je na igrišče vrnila slovenska korektorica Iza Mlakar in za Novaro, ki je sicer izgubila proti Coneglianu, prispevala 4 točke, medtem ko je Lana Ščuka za zmago Pomija Casalmaggiore nad Brescio vknjižila 10 točk, od tega je tri dosegla z blokom. Eva Pogačar tudi tokrat ni igrala.

Reprezentančna podajalka Eva Mori je z LKS-om tokrat gostovala pri Legionowu, ki ga na Poljskem vodi slovenski selektor Alessandro Chiappini in izgubila z 0:3 (Eva je dosegla eno točko). V Grčiji je dobra predstava spet uspela Moniki Potokar in Darji Eržen. Potokarjeva je k zmagi Panathinaikosa nad Evosmoujem doprinesla 17 točk, 18 točk Erženove za Paok pa ni bilo dovolj za točke proti Olympiakosu.

V Romuniji je Tina Grudina še eno tekmo odigrala na visoki ravni in za Stiinto Bacau dosegla 8 točk ter se veselila zmage nad Targovistem, Sara Najdič je bila z Medgidio v tem krogu prosta, na Kitajskem pa se je spet dokazala Saša Planinšec, ki je za Zheijang pri zmagi nad Hebeijem dosegla 12 točk, kar sedem z blokom.