Še en dober teden za reprezentante

Aleš Oblak

Slovenski odbojkarski reprezentanti in reprezentantke so v svojih evropskih in azijskih klubih odirali nove kroge prvenstev. Priložnost za igro so dobili praktično vsi in jo tudi dobro izkoristili.

V italijanskem prvenstvu smo v minulem tednu spremljali nastopa Lane Ščuka, ki je s svojim Pomijem Casalmaggiore z 2:3 morala priznati premoč Monzi, slovenska sprejemalka pa je dosegla sedem točk in imela 25 % napad. Eva Pogačar za Filottrano, ki je slavil Chierijem, tudi tokrat ni zaigrala, medtem ko je Igor Volley Novara v prvenstvu prepričljivo slavil nad Caserto (Mlakarjeva se ni vpisala v statistiko).

Uspešen teden je za reprezentančno podajalko Evo Mori, ki je z LSK Lodžem slavila proti Radomki iz Radoma in Volley Wroclawu. Na prvi tekmi je Morijeva dosegla dve, na drugi štiri točke. Slovenski selektor Alessandro Chiappini je z Legionovio Legionowo klonil na gostovanju pri Chemik Police, Žana Zdovc Sporer za zdaj še nima pravice nastopa.

Panathinaikos Monike Potokar je v tem krogu grškega prvenstva izgubil s Thiro, 16 točk Slovenke moštvu ni pomagalo do zmage. Darja Eržen bo priložnost v vrstah Paoka dobila na današnji tekmi z Evosmoujem.

Srednja blokerka Saša Planinšec je v dresu kitajskega Zhejianga nanizala novo zmago, tokrat s 3:2 proti Shandongu ter znova igrala odlično. Dosegla je kar 18 točk, od tega sedem z blokom. Dober vikend je tudi za Saro Najdič v romunskem prvenstvu, saj je naša podajalka z Medgidio vendarle prvič zmagala, s 3:0 je padel Cluj. Tina Grudina je še enkrat več igrala zelo dobro in s 15 točkami (5 blokov) Stiinti Bacau pomagala do nove zmage, tokrat nad CMS Lugojem.

Pri moških smo v italijanskem prvenstvu videli slovenski dvoboj med Klemnom Čebuljem in Janom Kozamernikom, s 3:1 je bil uspešnejši Trentino, za katerega je Čebulj prispeval tri točke, na drugi strani mreže jih je Kozamernik dal 9. Ob zmagi Trentina nad Piacenzo sredi tedna je zelo dobro igral Čebulj in vknjižil 16 točk. Jani Kovačič se je v dresu Ravenne na tekmah z Monzo in Latino izkazal s 75 % oz 60 % sprejemom, Ravenna je bila polovično uspešna.

Na zadnjih dveh tekmah poljskega prvenstva sta Dejan Vinčić in Alen Pajenk enkrat zmagala in enkrat izgubila. Naša odbojkarja sta se s Czarni Radomom najprej veselila zmage nad Cuprumom (Vinčić 3 točke, Pajenk 7), nato pa sta izgubila s Zakso, in to kljub 10 točkam še vedno dobro razpoloženega Pajenka. Tonček Štern je za Bydgoszcz spet igral na visoki ravni in zabeležil kar 22 točk, a je njegova ekipa spet izgubila, tokrat proti Zawiercieju.

V Franciji smo spremljali še en slovenski dvoboj, Gregor Ropret (2 točki) je bil z Nantesom uspešnejši od Narbonneja, za katerega je Jan Klobučar zbral osem točk, na drugem koncu sveta, na Japonskem, pa je Mitja Gasparini z Nagojo vknjižil zmago nad Oito Mioshijem in v statistiko vpisal devet točk.

V nemškem prvenstvu Sašo Štalekar za zmago Hypo Tirola nad Bühlom ni dosegel nobene točke, Urban Toman pa je dobro igral v dresu United Volleysa (66 % sprejem), a je njegova ekipa vseeno izgubila z Giesenom. V grški ligi je Žiga Štern s Foinikasom Syrosom izgubil z Olympiakosom, dosegel je šest točk.