Slovenci z zmago po olimpijske igre

Aleš Oblak

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v Mariboru odigrala še zadnje pripravljalno srečanje pred odhodom v Berlin, kjer se bodo v četrtek začele kvalifikacije za olimpijske igre. Naša izbrana vrsta je bila pred več kot 2700 gledalci od Nizozemske boljša s 3:1.

Slovenski selektor Alberto Giuliani na tretji tekmi z Nizozemsko ni mogel računati na obolelega kapetana Tineta Urnauta, ki je ostal v hotelu, je pa zato na igrišče poslal podajalca Gregorja Ropreta, korektorja Tončka Šterna, srednja blokerja Jana Kozamernika in Alena Pajenka, sprejemalca Klemna Čebulja in Žigo Šterna ter prostega igralca Janija Kovačiča.

Srečanje pred lepo polnimi tribunami dvorane Tabor v Mariboru so bolje odprli Nizozemci, ki so prek Nimirja Abdelaziza prišli do vodstva s 3:1 in nato še s 6:3. Po napadu Žige Šterna in asu Pajenka so se Slovenci približali na 7:8, a zatem naša vrsta ni izkoristila napadov, pri vodstvu gostov z 10:7 pa se je Giuliani odločil za odmor. Po njem so njegovi varovanci dvignili raven igre v obrambi, ob mreži sta se izkazala Pajenk in Čebulj (12:13). A tekmeci so še enkrat pobegnili, za kar je bil zaslužen predvsem prodorni Thijs ter Horst. Za točke sta v nadaljevanju skrbela Kozamernik in Žiga Štern, a so Nizozemci dobro blokirali in po asu Abdelaziza prišli do vodstva z 22:19. Slovenska klop je reagirala z odmorom, z dobrima začetnima udarcema Čebulja in po napaki Nizozemcev je bil rezultat 23:24, tretjo zaključno žogo je izničil Tonček Štern z napadom, Kozamernik je blokiral za prvo zaključno žogo Slovenije. Abdelaziz je nato žogo poslal izven igrišča za zmago Slovenije s 26:24.

Naši odbojkarji so visok ritem zadržali tudi v uvodu drugega niza in z blokom Pajenka povedli s 3:1, nato pa so sledile napake pri začetnem udarcu ter nekaj nesporazumov v napadalnih akcijah. Nizozemci so se ob tem izkazali z dobro igro v obrambi, prek Tima Smita pa tudi prešli v vodstvo s 7:10. Kljub prekinitvi na zahtevo Giulianija so nasprotniki ostajali v ospredju ter po dveh zaporednih asih Abdelaziza razliko povišali na sedem točk, na 9:16. V igro je namesto Pajenka vstopil Sašo Štalekar. Razmerje moči se ni spremenilo, varovanci Roberta Piazze so nabirali točke in zanesljivo, s 25:16, dobili drugi niz.

V tretjem nizu je Giuliani priložnost ponudil Roku Možiču, ki je zamenjal Žigo Šterna. Spremljali smo izenačen začetek, nato pa so se v naši vrsti znova pojavile težave pri izkoristku v napadu. To je šlo na roko tekmecem, ki so uspešno zaključevali protinapade ter prišli do vodstva s 3:6. Niz je z blokom prekinil Pajenk, a so tekmeci kljub temu povedli z 9:5. V igro je na mesto podajalca vstopil Dejan Vinčić. Na začetni udarec Pajenka in z dobro igro ob mreži Tončka Šterna in Kozamernika so naši fantje prišli do izenačenja na 9:9, Možič je v solo bloku ujel Abdelaziza za vodstvo z 10:9. Po zaslugi Čebulja je Slovenija ostala v vodstvu tudi v nadaljevanju, razigral se je tudi Štern, ki je prispeval točko za 20:18. Nepopustljivi Nizozemci so izid uspeli poravnati na 20. točki. V končnici so bili bolj zbrani Slovenci. Vinčić je dobro serviral in Čebulju omogočil blok za prvo zaključno žogo pri 24:22, blok za zmago s 25:22 je prispeval Pajenk.

Na začetni udarec Možiča in s protinapadoma Šterna, ki ju je z dobrima obrambama zagotovil Kovačič, je naša vrsta povedla s 3:1, večje razlike pa si gostiteljem ni uspelo priigrati. Po bloku Možiča in odličnem servisu Čebulja je Vinčić domiselno našel še Šterna, Slovenci so pobegnili na 10:5, zato je Piazza posegel po odmoru. Njegovo moštvo je zatem uspelo znižati razliko, razpoložen za igro je bil predvsem Wouter ter Maat, ki je zamenjal Abdelaziza, v naši vrsti pa so se pojavile tudi napake. Giuliani je bil pri 15:13 primoran poseči po polminutnem odmoru, po katerem je pomembno točko prispeval Štalekar, ki je v prejšnji rotaciji ob mreži zamenjal Pajenka. Jelte Maar je povzročil težave našim sprejemalcem, Robbert Andringa je prinesel izenačenje na 18:18. Štern in Možič sta Slovenijo popeljala do 21:19, nato je nizozemski blok ustavil dva napada naših (21:21), sledila je nova točka Možiča. Z dvema zaporednima točkama so Nizozemci v končnici niza prvič povedli, Tonček Štern pa je poskrbel za izenačenje na 23. točki. Prvo zaključno žogo so imeli gostje, a je Čebulj z uspešnim napadom izenačil na 24. točki. Gostje so si priborili še pet zaključnih žog, vendar so se slovenski odbojkarji vedno uspeli ubraniti. Čebulj je z uspešnim blok-avt udarcem naši izbrani vrsti priboril prvo zaključno žogo, Kozamernik pa po lepi podaji Vinčiča še drugo, ki jo je z uspešnim napadom v zmago pretvoril Tonček Štern.

Slovenski odbojkarji bodo jutri zgodaj zjutraj odpotovali v Berlin in tam popoldan že opravili prvi trening, uvodni obračun kvalifikacij za olimpijske igre pa bodo odigrali 5. januarja proti Belgiji.

Klemen Čebulj, reprezentant Slovenije:Moramo se zavedati, da je vsaka tekma in vsaka osvojena zmaga pomembna za našo samozavest, saj nismo dolgo skupaj po klubskem premoru. S to zmago gremo lahko malo bolj sproščeni v Nemčijo, ampak morali bomo še dodati nekaj energije, nekaj tistih lahkih žog, katerih danes nismo izkoristili in izboljšati našo igro.”

Rok Možič, reprezentant Slovenije:Danes nismo mogli računati na Tineta Urnauta, katerega smo pogrešali, ampak jaz sem vesel, da sem dobil priložnost, za katero mislim, da sem jo tudi izkoristil. Lepo je zmagati pred domačo publiko, tako da gremo v Berlin z dobrimi občutki in se nadejamo dobre igre.”

Alberto Giuliani, selektor Slovenije:Postopoma smo igrali bolje, še vedno smo daleč od najboljše forme, ampak verjamem, da je podobno tudi z ostalimi ekipami. Zelo se trudimo, da bi osvežili naš način igre in verjamem, da bomo pripravljeni do prve tekme.”